Artykuł bardzo płytko poruszył problem upadłości konsumenckiej,Wg. (1)

01.02.22, 14:50

Artykuł bardzo płytko poruszył problem upadłości konsumenckiej,Wg. mnie najważniejszą sytuacją dla dłużnika/upadłego jest wyłączenie z masy upadłościowej mieszkania/domu w którym się po prostu mieszka z rodziną.Mieszkanie jest prawem a nie towarem do handlu w postaci egzekucji czy licytacji.W Sejmie czeka projekt ustawy, która ma zwiększyć skuteczność ściągalności długów - to jest zdanie które mnie napawa optymizmem,bo długi trzeba spłacać;tak było,jest i będzie ale nie kosztem mieszkania/upadłego,nie kosztem prawdopodobnego rozpadu rodziny,nie kosztem nieraz zdrowia.Więzień po odbyciu kary wraca domu,nawet jak jest na okresowej przepustce też swoje kroki kieruje do domu.Dlatego trzeba dać większe i dużo większe uprawnienia komornikom i syndykom którzy do dnia dzisiejszego stosują najwygodniejszą ścieżkę egzekucji/licytacji tj.: zajęcie kont bankowych,licytacje/egzekucje ruchomości i nieruchomości (domy/mieszkania). Na dwie pierwsze czynności egzekucyjne czy licytacji jest moja zgoda a na trzecią czynność mojej zgody nie ma i nie będzie. Nie można karać obywatela państwa prawem i w majestacie tego prawa odbierać jemu własny dach nad głową bo to jest dorobek życia, jego i jego rodziny i tylko za to że on brał kredyt czy kredyty a w wyniku kryzysu finansowo-gospodarczego w naszym kraju nie może i nie nie mógł zobowiązań spłacać.I ma wpaść w ubóstwo czy nawet wykluczenie społeczne.Czy to jest korzystne dla niego i społeczeństwa ?. Chyba nie.
Pozdrawiam. Michał.

Rozwiń Artykuł bardzo płytko poruszył problem upadłości konsumenckiej,Wg. 01.02.22, 14:50

regulamin

Polska Press Sp. z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie expressbydgoski.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.