"Co zrobić, by Polacy chętniej je płacili ? (1)

Misiek 07.07.21, 09:53

"Co zrobić, by Polacy chętniej je płacili ?" - obniżyć i "usprawiedliwić", czyli żeby były dla wszystkich sprawiedliwe i stosowne, adekwatne do "zasług". A nie jeden nie płaci w ogóle (do 30 tys.), a drugi, niejako za karę, za to że dużo zarabia, płaci stawkę restrykcyjną (drugi przedział podatkowy). To niby dlatego, żeby ulżyć najbiedniejszym, ale sprawiedliwe to nie jest. Że w innych krajach, gdzie indziej ... a co mnie obchodzą inne kraje, gdzie indziej - ja mieszkam tu, w Polsce i finansowo tylko tu mnie interesuje. A emeryci - przez lata zmuszano ich do odkładania już raz opodatkowanych pieniędzy, a teraz jeszcze raz im się zabiera z tego podatek - chyba za to, że przez tyle lat ZUS (Zapłać Ubezpiecz Spadaj !) z nich dowolnie korzystał. A w spółkach z o.o. - zysk jest opodatkowany, a jak właściciele chcą go pobrać, to także muszą od tego zapłacić jeszcze raz podatek, więc kolejne podwójne opodatkowanie.

Ja rozumiem, że z podatków nie da się zrezygnować (poza tym Państwo z czegoś jednak trzeba utrzymać), ale żeby przynajmniej nie były podwójne, a za to były sprawiedliwe dla wszystkich.

Rozwiń "Co zrobić, by Polacy chętniej je płacili ? Misiek 07.07.21, 09:53

regulamin

Polska Press Sp. z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie expressbydgoski.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.