To nie jest wyłącznie problem z PET'ami, a z surowcami wtórnymi w ogóle już od co najmniej kilkunast (1)

Misiek 30.06.20, 10:08

To nie jest wyłącznie problem z PET'ami, a z surowcami wtórnymi w ogóle już od co najmniej kilkunastu lat. Kiedyś, za moich młodych czasów, skupowało się, czy przyjmowało w sklepach prawie wszystko co się dało. Makulaturę, złom, butelki po mleku, po wódce, po piwie, ale dosłownie wszystkie, a nie wyłącznie kilka rodzajów wybranych marek. A teraz - królestwo z księżniczką temu, który wskaże działający punkt skupu butelek. Ceny makulatury, czy tym bardziej złomu stalowego odstraszają nawet najwytrwalszych i zawziętych i po prostu się nie opłaca. Jeżeli ktoś ma jakieś źródło "dostaw", to jeszcze da się jakoś zarobić, opłaca się na metalach kolorowych (w tym na puszkach po piwie) i akumulatorach.

Niedawno do firmy przywieziono większą dostawę jakiejś drobnicy na 4 metalowych paletach, pomyślałem więc, że zawiozę je po drodze do domu na złom - pan wyliczył należność na 20 groszy, więc podziękowałem i powiedziałem, że ma ode mnie prezent - więcej zabawy byłoby z wypisywaniem i obowiązkową rejestracją nowego klienta. Z makulaturą jest podobnie - cena waha się od 10 - 15 gr za kg, więc jeżeli ktoś ma stałe źródło darmowej makulatury i skup po drodze, to jednorazowo jedna lub dwie paczki po kilkanaście, 20-parę kg jeszcze ma sens, ale i tak, to tylko kilka, kilkanaście zł.

Rozwiń To nie jest wyłącznie problem z PET'ami, a z surowcami wtórnymi w ogóle już od co najmniej kilkunast Misiek 30.06.20, 10:08

regulamin

Polska Press Sp. z.o.o informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie expressbydgoski.pl podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.