Banki wiedziały co robią (17)
11.08.17, 11:37
Mnie uczono na studiach - bierz kredyt w walucie w której zarabiasz, inaczej to spekukacja walutowa. Biorąc kredyt w kilku bankach przekonywano mnie, że frank, koniecznie frank, mimo że chciałem w złotych.
Również fakt, że we franku podawano wyższą zdolność kredytową świadczy przeciw bankom. Od kiedy więcej kasy pożycza się klientowi co robi ryzykowną inwestycje niż temu co robi stabilną???
Powtórzę - banki, a szczególnie ich zarządy i zagraniczne centrale, dobrze wiedziały, że frank jest w historycznym dołku i że z prawdopodobieństwem rzędu np.90% wyjdzie on z tego dołka w ciągu kilku lat. Podobnie nadzór bankowy - udawał ślepych albo jest głupi. Może mało kto wróżył franka po 5zł, ale z pewnością spodziewano się go po 3-4zł! A to dało bankom gigantyczne zyski... bo oni realnie pożyczali złotówki denominowane we franku!
I nasze kochane niezawisłe sądy... stanęły dalej po stronie banków, mimo, że ich umowy zawierają jawnie niedozwolone klauzule i owa indeksacja jest mechanizmem nielegalnym. Ale to nic - najważniejsze jest żeby szarakom pokazać miejsce w szeregu. No to teraz mamy PIS i gniewnych ludzi (którzy są także ogłupiani, ale z drugą stronę...)
Współczuje wielu ludziom bulącym w sumie miliardy na banksterów. Uczcie swoje dzieci ekonomii i prawa, bo bycie dobrym fachowcem jest niczym, skoro was wydyma pierwszy lepszy finansista czy prawnik.
Janek
PS. Dzięki gościu z finansów na III, czy IV roku studiów. Nie lubiałem Cię, bo byłeś bucem, ale twoje rady pozwoliły mi zaoszczędżić >100 tys. i sporo nerwów!
Banki wiedziały co robią
Janek (195.150.184.xxx)
Banki wiedziały co robią
Janek (195.150.184.xxx)
Mnie uczono na studiach - bierz kredyt w walucie w której zarabiasz, inaczej to spekukacja walutowa. Biorąc kredyt w kilku bankach przekonywano mnie, że frank, koniecznie frank, mimo że chciałem w złotych.
Również fakt, że we franku podawano wyższą zdolność kredytową świadczy przeciw bankom. Od kiedy więcej kasy pożycza się klientowi co robi ryzykowną inwestycje niż temu co robi stabilną???
Powtórzę - banki, a szczególnie ich zarządy i zagraniczne centrale, dobrze wiedziały, że frank jest w historycznym dołku i że z prawdopodobieństwem rzędu np.90% wyjdzie on z tego dołka w ciągu kilku lat. Podobnie nadzór bankowy - udawał ślepych albo jest głupi. Może mało kto wróżył franka po 5zł, ale z pewnością spodziewano się go po 3-4zł! A to dało bankom gigantyczne zyski... bo oni realnie pożyczali złotówki denominowane we franku!
I nasze kochane niezawisłe sądy... stanęły dalej po stronie banków, mimo, że ich umowy zawierają jawnie niedozwolone klauzule i owa indeksacja jest mechanizmem nielegalnym. Ale to nic - najważniejsze jest żeby szarakom pokazać miejsce w szeregu. No to teraz mamy PIS i gniewnych ludzi (którzy są także ogłupiani, ale z drugą stronę...)
Współczuje wielu ludziom bulącym w sumie miliardy na banksterów. Uczcie swoje dzieci ekonomii i prawa, bo bycie dobrym fachowcem jest niczym, skoro was wydyma pierwszy lepszy finansista czy prawnik.
Janek
PS. Dzięki gościu z finansów na III, czy IV roku studiów. Nie lubiałem Cię, bo byłeś bucem, ale twoje rady pozwoliły mi zaoszczędżić >100 tys. i sporo nerwów!
Beata
Beti (89.231.144.xxx)
11.08.17, 12:51
Beata
Beti (89.231.144.xxx)
11.08.17, 12:51
Kolejne tłuste lata dla banksterow. Kolejne możliwości okradanie społeczeństwa w wyszukany sposób. Nowe perspektywy wyludzen stoją otworem. Bank = l i c h w a
Dziewięć lat koszmaru frankowiczów
krecik (2a02:a31e:2022:5f00:c191:d96b:b889:68fe)
11.08.17, 13:22
Dziewięć lat koszmaru frankowiczów
krecik (2a02:a31e:2022:5f00:c191:d96b:b889:68fe)
11.08.17, 13:22
a sprawa jest prosta przekrĘt jak Amber Gold,mieszkaniĄ z dnia na dzień podrożałY o 100%,odsetki to przy tym wielki pryszcz,a żeby było ciekawiej bank nie miaŁ franków, developer i kredytobiorca franków nie widzieli na oczy,co wiec bank może stracić, ano NIC gdyż franków nie posiadał a stracić można tylko coś co się ma,bank wiec robiąc przekręt, w przypadku przewalutowania jak zrobił to premier ORBAN, może tylko nic nie zyskać za friko przez 30 lat PŁACENIA KREDYTÓW,ale nie STRACIĆ,o czym tak głośno pieją i żaden OBYWATEL RP za frankowiczów nie zapłaci ani złotówki o czym się też pisze i OBYWATELI straszy.
Prawdziwy przeblysk intelektu !
AnnaT (84.10.134.xxx)
13.08.17, 21:33
Prawdziwy przeblysk intelektu !
AnnaT (84.10.134.xxx)
13.08.17, 21:33
No teraz to BEZFRANKOWICZE to będą mieli luksus.
Banki kredyt ,,frankowy,, dawały gdy CHF był po 2 lub 2,5pln /mimo że nigdy CHF nie miały/ a do tego na podstawie umów łamiących polskie prawo.....jednak to klienci mają ,, liczyć zyski,, gdy będą mogli oddac 3.5 pln za każdego fikcyjnego franka.
Gratuluję żelaznej logiki!
A "dobrodziej" Balcerowicz
Roma (109.241.40.xxx)
14.08.17, 07:46
A "dobrodziej" Balcerowicz
Roma (109.241.40.xxx)
14.08.17, 07:46
Nie zapominajmy o reformie Balcerowicza, która setki jeśli nie tysiące osób spędziła do grobu! Dosłownie, M.in. Leppera. Dzięki jego chorym pomysłom musieliśmy płacić bankom horendalne odsetki od odsetek za kredyty których nikt z nami nie negocjowal!!! Jednostronna zmiana warunków umowy to chyba przestępstwo. Balcerowicz pod sąd!
Sprawdź zanim zaczniesz pisać.
kredytobiorca (193.106.247.xxx)
14.08.17, 16:55
Sprawdź zanim zaczniesz pisać.
kredytobiorca (193.106.247.xxx)
14.08.17, 16:55
"jak to zrobił ORBAN" - a wiesz, JAK to zrobił? Zapewne nie wiesz, że przewalutowanie nastąpiło po z góry ustalonym, ale jednak RYNKOWYM i na ówczesny moment BIEŻĄCYM kursie.
Nieprawda nr 1.
Zosia co nie lubi niemca (31.178.17.xxx)
15.08.17, 02:20
"nie sposób nie zgodzić się, że zasadniczym źródłem problemów były wydarzenia i wynikające z nich zmiany tendencji na rynkach finansowych, których nie sposób było przewidzieć. " ..... hmmmm, Dutsche Bank za manipulację LIBORem czyli za granie na walutach zapłacił ok 2 mld dolarów kar w USA i Europie. Aby manipulować trzeba kupować i sprzedawać. Najgorzej jak kredytodawca gra na forex'ie przeciwko swoim klientom sztucznie windujac kursy.
Przewalutowanie ?
Rybak (31.178.17.xxx)
15.08.17, 02:25
Przewalutowanie ?
Rybak (31.178.17.xxx)
15.08.17, 02:25
A co z prawem w tym kraju ? PiS pokazał, że nie trzeba się do niego stosować i banki też się nie stosują do prawomocnych wyroków !!!! Wystarczy zamiast głupich ustaw zmusić banki karami finansowymi do respektowania wyroków polskich sądów !!!! i nic więcej.
Nieprawda nr 2.
15.08.17, 02:35
"Sam ogólny mechanizm działania tego Funduszu powinien skłaniać banki do swego rodzaju konkurencji między sobą, której konsekwencją mogą być propozycje korzystne dla zadłużonych" bzdura jakich mało. Mechanizm raczej skłania do wypowiadania umów bo pieniądze z funduszu trafia od razu z powrotem do banku. Potem taki kredyt zostaje w ok 70% spłacony przez komornika i na koniec sprzedany do windykacji zewnętrznej firmie. Bank ma 50-70% od komornika + to co klient już zapłacił czyli ok 150% wartości udzielonego kredytu. Co ma klient ? Zadłużenie (już zalegalizowane przez bank) dożywotnie + utratę wszystkiego. I banki dążą do tego. Np we włoszech bank ma obiowaizek czekania na raty rok. U nas po 1 miesiacu nieplacenia umowa kredytowa wygasa. KAzdy wie TAM, że 30lat to duzo i rózne rzeczy mogą sie wydarzyć. U nas jest dzungla gdzie zagraniczne firmy doja kazdego, bo u siebie nie mogą.
Nieprawda nr 3
15.08.17, 02:41
Przewalutowanie nie prowadzi do niczego poza legalizacją tego ,że bank w umowie zaszył niezgodne z prawem zapisy i po takiej "restrukturyzacji" nie można domagać się usunięcia przez sąd niezgodnych z prawem zapisów. Wiec takie doradzanie panie główny analityku (z nazwy) jest mało warte. Aby o czymś pisać trzeba znać choćby podstawy problemu. Chociaż jak widać nie trzeba i każdy .... może pisać co chce. Bez urazy ale nie ma pan pojęcia o co w tym wszystkim chodzi lub dostał pan łapówkę od banku za stronniczy i nieprawdziwy komentarz do sytuacji. A to jest czyste ....stwo i oby panu i całej rodzinie zaszkodziło to co pan za to kupi.
CHF za 3,50 a kapitał tylko o 150% większy
Bogaty przekręcony przez RF frankowiec. (83.6.201.xxx)
16.08.17, 00:06
To może ktoś z ekipy Dziennika Bałtyckiego weźmie ode mnie kredyt, który w ramach promocji CHF za 3,50 zł o której piszecie, o tej rzekomej rewelacji, którego kapitał nawet przy tym cudownym kursie 3,50 zł wzrósł tylko o 150% REWELACJA! Czy wy umiecie tam liczyć?!
A co z klauzalumi abuzywnymi w umowach .... ?
Rider10 (194.15.124.xxx)
18.03.18, 13:01
A co z klauzalumi abuzywnymi w umowach .... ?
Rider10 (194.15.124.xxx)
18.03.18, 13:01
Głównym problemem, o którym zbyt mało albo wcale nie mówią dziennikarze jest to, że Zarządy banków łamały nagminnie prawo zarówno polskie jak i europejskie stosując zakazane (abuzywne) klauzule, które czynią te wszystkie umowy jako niezgodne z prawem a wiec wymagane jest orzeczenie przez sądy albo rząd naszego kaczogrodu, że są nieważne i powinny być NATYCHMIAST rozwiązane - wtedy strony musiałyby zwrócić sobie nawzajem przekazane środki finansowe (kredytobiorca bankowi kwotę pozyczoną w PLN a bank kredytobiorcy zapłacone kwoty rat kapitałowo odsetkowych wraz ze spreadem) a na pozostałą do rozliczenia kwotę podpisać nową umowę kredytową na obecnych warunkach dla PLN >> prawda, że bardzo proste? Tylko jakoś Adrian i jego kolesie nie potrafią wpaść na ten pomysł i forsują jakieś kombinowane rozwiązania dla szczególnie pokrzywdzonych - znowu wiec bedzie subiektywna selekcja i kombinatoryka w stylu PIS-da.....ł
Kara dla Deutche Banku
Stan (109.173.220.xxx)
04.06.18, 10:48
Kara dla Deutche Banku
Stan (109.173.220.xxx)
04.06.18, 10:48
DB za "TOKSYCZNE TRANSAKCJE HIPOTECZNE" zapłacił USA nie 2 mld a 7,2 mld USD
Wirtualna strata banków
Stan (109.173.220.xxx)
04.06.18, 10:55
Wirtualna strata banków
Stan (109.173.220.xxx)
04.06.18, 10:55
Banki nic nie stracą poza niesłusznymi i nieprawnymi zyskami. Wypłacając kredyty banki prawie nie korzystają z posiadanych w skarbcu pieniędzy (tych co dają tam swoje oszczędności), tylko zaciągany jest wirtualny dług. Do tego bankowi wystarczy 3-5% wartości udzielonego kredytu.
Barany i tyle
widz (148.252.128.xxx)
27.11.18, 08:06
Barany i tyle
widz (148.252.128.xxx)
27.11.18, 08:06
Dopóki frank był po 2zł, jakoś nie słyszałem o źle skonstruowanych umowach, o oszustwach itp. Kurs się zmienił i nagle beczą jak barany.
Napisałem na facebooku wtedy tak.
Przed świętami sprzedałem 10 000 funtów po 5 zł. Dzisiaj funt jest po 5,6zł, więc żądam rekompensaty i postawienia kogoś przed sądem za to że kurs się zmienił.
trzeba było się zastanowić przed laty
Tonick (37.248.158.xxx)
28.01.19, 22:58
trzeba było się zastanowić przed laty
Tonick (37.248.158.xxx)
28.01.19, 22:58
Najlepiej było w ogóle nie brać kredytu w walucie, pomijając już kwestie prawne, oczywistym są przecież wahania kursu, czyżby nikt z kredytobiorców sobie z tego sprawy nie zdawał? Pewnym wyjściem jest teraz wymiana PLN na CHF w e-kantorach, gdzie kurs zawsze lepszy jest niż w bankach, zobaczcie np. Gieldawalut.com, ale wiadomo i tak za 2 zł się już nie kupi.W każdym razie ok 70-100 zł można co miesiąc zaoszczędzić.
A ja pozbyłem się kredytu we frankach szwajcarskich. Zobacz jak
chfwatch.blogspot.com (205.201.55.xxx)
30.01.19, 11:32
A ja pozbyłem się kredytu we frankach szwajcarskich. Zobacz jak
chfwatch.blogspot.com (205.201.55.xxx)
30.01.19, 11:32
Zobacz na chfwatch.blogspot.com lub wyszukaj w Google chfwatch