Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem kiedy jesz i pijesz sok ananasa. Takie są prozdrowotne właściwości ananasa

OPRAC.: MIKIR
Na kolejnych planszach galerii informujemy o tym, jak działa na organizm włączenie ananasa do diety, na co pomaga oraz przestrzegamy, kto nie powinien jeść ananasa i dlaczego. Spożywania ananasa i picia soku powinny unikać również osoby zażywające niektóre leki. Tak prozdrowotnie działa ananas i sok z ananasa na organizm człowieka ►►►
Na kolejnych planszach galerii informujemy o tym, jak działa na organizm włączenie ananasa do diety, na co pomaga oraz przestrzegamy, kto nie powinien jeść ananasa i dlaczego. Spożywania ananasa i picia soku powinny unikać również osoby zażywające niektóre leki. Tak prozdrowotnie działa ananas i sok z ananasa na organizm człowieka ►►► stux/pixabay
Jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Ananas to składnik wielu deserów i potraw oraz owoc, który szeroko stosowany jest w medycynie niekonwencjonalnej ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Zobacz, kto powinien włączyć do diety ananasa oraz na jakie dolegliwości i choroby pomaga ten owoc.

Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza sezon 4 odcinek 7

od 16 lat

Sok z owocu ananasa jest źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo i cynk. Zawiera także błonnik i enzymy.

Ananas nie tylko świetnie smakuje. Ananas poprawia zdrowie!

Ananas ma bardzo szerokie właściwości prozdrowotne, o czym nie każdy wie. To owoc, który świetnie sprawi się, jeśli chcemy zgubić zbędne kilogramy. Ananas działa profilaktycznie na organizm i wspiera go w zwalczaniu objawów wielu dolegliwości i chorób. W galerii informujemy o tym, jak działa na organizm włączenie ananasa do diety, na co pomaga oraz przestrzegamy, kto nie powinien jeść ananasa i dlaczego:

Tak prozdrowotnie działa ananas i sok z ananasa:

To może Cię zainteresować

Takie są wartości odżywcze ananasa (w 100 gramach):

  • Wartość energetyczna to 235 kJ oraz 55 kcal.
  • Woda: 85,5 g
  • Białka 0,4 g
  • Tłuszcze 0,2 g (po 0,01 g kwasu palmitynowego i stearynowego; 0,02 g kwasu oleinowego; 0,04 g kwasu linolenowego i 0,03 g kwasu α-linolenowego).

Zobacz również te artykuły

Składniki mineralne na 100 g:

  • sód - 1 mg;
  • potas - 22 mg;
  • wapń - 17 mg;
  • fosfor - 12 mg;
  • magnez - 15 mg;
  • żelazo - 0,3 mg;
  • cynk - 0,24 mg;
  • miedź - 0,07 mg;
  • mangan - 0,5 mg;
  • jod - 0,2 mg

Witaminy w 100 g ananasa:

  • witamina A - 7 µg;
  • β-karoten - 42 µg;
  • witamina E - 0,1 mg;
  • tiamina - 0,09 mg;
  • ryboflawina - 0,04 mg;
  • niacyna - 0,4 mg;
  • witamina B6 - 0,09 mg;
  • foliany - 11 µg;
  • witamina C - 15 mg.

Indeks glikemiczny ananasa wynosi 59

Nieco o historii ananasa

Ananas był uprawiany w Ameryce na długo przed przybyciem Kolumba. Największe uprawy współcześnie znajdują się:

  • w Chinach,
  • na Hawajach,
  • Filipinach,
  • Brazylii,
  • Meksyku.

W Europie uprawa ananasa w szklarniach rozwinęła się na początku XVIII wieku. W Polsce pionierem w uprawie ananasa był brat króla Stanisława Augusta, Kazimierz Poniatowski, który założył szklarnie z ananasami w warszawskich ogrodach Frascati. W ten sposób rocznie pozyskiwano ok. 5 tys. owoców.

Ananas: Duże soczyste i aromatyczne owoce nadają się do spożycia zarówno w stanie surowym jak i po przetworzeniu (soki, dżemy, kompoty).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo