Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza sezon 4 odcinek 7
Sok z owocu ananasa jest źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C oraz minerałów, takich jak: wapń, magnez, potas, żelazo i cynk. Zawiera także błonnik i enzymy.
Ananas nie tylko świetnie smakuje. Ananas poprawia zdrowie!
Ananas ma bardzo szerokie właściwości prozdrowotne, o czym nie każdy wie. To owoc, który świetnie sprawi się, jeśli chcemy zgubić zbędne kilogramy. Ananas działa profilaktycznie na organizm i wspiera go w zwalczaniu objawów wielu dolegliwości i chorób. W galerii informujemy o tym, jak działa na organizm włączenie ananasa do diety, na co pomaga oraz przestrzegamy, kto nie powinien jeść ananasa i dlaczego:
Tak prozdrowotnie działa ananas i sok z ananasa:
To może Cię zainteresować
Takie są wartości odżywcze ananasa (w 100 gramach):
- Wartość energetyczna to 235 kJ oraz 55 kcal.
- Woda: 85,5 g
- Białka 0,4 g
- Tłuszcze 0,2 g (po 0,01 g kwasu palmitynowego i stearynowego; 0,02 g kwasu oleinowego; 0,04 g kwasu linolenowego i 0,03 g kwasu α-linolenowego).
Zobacz również te artykuły
Składniki mineralne na 100 g:
- sód - 1 mg;
- potas - 22 mg;
- wapń - 17 mg;
- fosfor - 12 mg;
- magnez - 15 mg;
- żelazo - 0,3 mg;
- cynk - 0,24 mg;
- miedź - 0,07 mg;
- mangan - 0,5 mg;
- jod - 0,2 mg
Witaminy w 100 g ananasa:
- witamina A - 7 µg;
- β-karoten - 42 µg;
- witamina E - 0,1 mg;
- tiamina - 0,09 mg;
- ryboflawina - 0,04 mg;
- niacyna - 0,4 mg;
- witamina B6 - 0,09 mg;
- foliany - 11 µg;
- witamina C - 15 mg.
Indeks glikemiczny ananasa wynosi 59
Nieco o historii ananasa
Ananas był uprawiany w Ameryce na długo przed przybyciem Kolumba. Największe uprawy współcześnie znajdują się:
- w Chinach,
- na Hawajach,
- Filipinach,
- Brazylii,
- Meksyku.
W Europie uprawa ananasa w szklarniach rozwinęła się na początku XVIII wieku. W Polsce pionierem w uprawie ananasa był brat króla Stanisława Augusta, Kazimierz Poniatowski, który założył szklarnie z ananasami w warszawskich ogrodach Frascati. W ten sposób rocznie pozyskiwano ok. 5 tys. owoców.
Ananas: Duże soczyste i aromatyczne owoce nadają się do spożycia zarówno w stanie surowym jak i po przetworzeniu (soki, dżemy, kompoty).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać
- Znamy prawdę o stanie zdrowia Santor. Piosenkarka pokazała się publicznie po operacji
- Ludzie zachwycają się bratową teścia Kondrata. Piszą jej, że ma niezwykłą urodę
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce