To dzieje się z organizmem kiedy jesz imbir. Kto i dlaczego nie powinien go spożywać. Jak sporządzić napar z imbiru?

OPRAC.: MIKIR
Imbir lekarski (jak sama nazwa wskazuje) jest rośliną leczniczą. Działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. Dzięki obecności składników czynnych biologicznie, usprawnia na pracę mózgu, poprawia koncentrację, stymuluje wątrobę, która sprawniej oczyszcza organizm z toksyn i pobudza organizm do produkcji enzymów trawiennych. Imbir powinny włączyć do diety osoby, które walczą z nadwagą. Tak jeszcze działa imbir lekarski na organizm. Zobacz, co dzieje się, kiedy spożywamy imbir oraz kto i dlaczego nie powinien go jeść. Podpowiadamy, jak sporządzić napar z imbiru ►►►
Imbir lekarski (jak sama nazwa wskazuje) jest rośliną leczniczą. Działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. Dzięki obecności składników czynnych biologicznie, usprawnia na pracę mózgu, poprawia koncentrację, stymuluje wątrobę, która sprawniej oczyszcza organizm z toksyn i pobudza organizm do produkcji enzymów trawiennych. Imbir powinny włączyć do diety osoby, które walczą z nadwagą. Tak jeszcze działa imbir lekarski na organizm. Zobacz, co dzieje się, kiedy spożywamy imbir oraz kto i dlaczego nie powinien go jeść. Podpowiadamy, jak sporządzić napar z imbiru ►►► pixabay
Udostępnij:
Imbir to bylina z rodziny roślin imbirowatych, która obejmuje aż 144 gatunki! W zależności od gatunku, rośliny używane są na różne sposoby - jedne służą przy obrzędach rytualnych, inne są trucizną, ale niektóre są szeroko stosowane w medycynie naturalnej - tak jak m.in. imbir lekarski. O jego dobroczynnym wpływie na zdrowie piszemy w artykule.

Smaki Kujaw i Pomorza sezon 4 odcinek 5

To może Cię zainteresować

Skąd bierze się imbir?

Imbir lekarski to roślina, która nie występuje w dzikim stanie. Jest rośliną uprawną, pochodzącą z Azji. Archeolodzy odkryli, że imbir lekarski stosowany był przez ludy Azji już 3 tysiące lat temu. Do Europy roślina trafiła dzięki Fenicjanom i była tak ceniona, że stosowano ja jako środek płatniczy. Imbir lekarski obecnie powszechnie uprawiany jest w Chinach, Malezji, Sierra Leone, na Jamajce i w Indiach.

Imbir dobry w kuchni, medycynie i... sypialni

Oprócz walorów kulinarnych (imbiru używa się głównie w kuchniach azjatyckich. Ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą, nieco słodkawą nutą, w smaku jest palący i lekko gorzki. Ów ostry smak i zapach zawdzięcza dużej ilości olejków eterycznych: gingerolu, zingeronu i cytralu), imbir lekarski wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Nie każdy wie, ale imbir uznawany jest za roślinę, która poprawia libido.

Tak działa imbir lekarski na organizm. Zobacz, co dzieje się, kiedy spożywamy imbir oraz kto i dlaczego nie powinien go jeść:

Takie wartości odżywcze ma imbir (100 g):

  • Wartość energetyczna: 80 kcal
  • Białka: 1,82 g
  • Węglowodany: 17,8 g
  • Tłuszcze 0,75 g
  • Woda: 78,9 g

Zobacz również te artykuły

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie