To może Cię zainteresować
Po szpinak powinny sięgnąć osoby odczuwające zmęczenie, stres, zniechęcenie, apatię, napięcie (magnez łagodzi nerwy, obniża stres i przywraca równowagę nerwową organizmu). Szpinak zawiera dużą ilość żelaza, więc jest dobrym składnikiem diety dla kobiet w ciąży i dzieci. Nie każdy jednak może jeść szpinak. Dlaczego? Wyjaśniamy w galerii w artykule.
Zobacz, kto i dlaczego powinien unikać spożywania szpinaku:
W Polsce szpinak uprawiany był co najmniej od końca XVII wieku, bowiem w 1786 roku pisze o nim w poradniku o „Porządkach robót miesięcznych ogrodnika na cały rok wpisany (...)” Anna Jabłonowska
Szpinak to warzywo bogate m.in. w:
- żelazo
- fosfor
- krzem
- sód
- cynk
- magnez
- kwas foliowy
- potas
- witaminy (szczególnie C)
Zobacz wideo: Zobacz wideo: Smaki Pomorza i Kujaw 3 - odcinek 19.
***
Zapraszamy też na stronę główną serwisu Bydgoszcz Nasze Miasto >> tutaj <<
