Orzechy: jakie mają właściwości, witaminy i tłuszcze?
Orzechy stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, błonnika, białka, a także zdrowych tłuszczy. Zawierają one przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone, czyli te uznawane za te dobre. Dzięki temu mogą one obniżać poziom cholesterolu, regulować poziom cukru we krwi i dostarczać innych cennych składników odżywczych.
Migdały, orzechy włoskie, makadamia czy brazylijskie dobrze wpływają też na układ krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, przy jednoczesnym podnoszeniu tego dobrego. Zmniejszają też ryzyko chorób serca.
Ponadto, większość rodzajów bogata jest w przeciwutleniacze takie jak witamina E, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Ponadto, przeciwutleniacze, w tym polifenole, wpływają na stres oksydacyjny przez neutralizację wolnych rodników, które mogą zwiększać ryzyku chorób przewlekłych i nowotworowych.
Co więcej, stanowią doskonałe źródło białka i błonnika. Bogate są też w różnego rodzaju minerały takie jak: magnez, miedź, mangan, fosfor, potas, żelazo, cynk,
Pomimo tego, że orzechy są kaloryczne, to ich spożywanie może wpływać na utratę masy ciała i tłuszczu w okolicy brzucha. W redukcji pomagają poprzez wchłanianie tłuszczu, uczucie sytości i zmniejszenie apetytu.
Najpopularniejsze rodzaje orzechów:
- migdały
- włoskie
- ziemne
- pistacje
- brazylijskie
- laskowe
- nerkowca
- pekan
Mamy listę najbardziej kalorycznych orzechów
Orzechy są jednak dosyć kalorycznym produktem. 100 gram takiego produktu może mieć ponad 600 kalorii. Które orzechy są najbardziej kaloryczne? Szczegóły czytaj w naszej galerii.
