W przypadku obiadu powinniśmy postawić przede wszystkim na porcję warzyw, białka, zdrowych tłuszczy. Oczywiście nie musimy pilnować bilansu kalorycznego przy każdym posiłku. warto pamiętać, aby odpowiednio go zbilansować i dopasować do naszych potrzeb i aktywności. Czego innego będziemy potrzebować jeśli planujemy wyjście na siłownie, a innego jeśli mamy w planach wieczór przy książce.
- Przeczytaj: Nie jedz tego rano! Tych rzeczy nie powinno się jeść na śniadanie - zdaniem ekspertów
Zmniejszenie kaloryczności obiadu to nic trudnego, wystarczy zastąpić napoje słodzone wodą lub kompotem bez cukru, zrezygnować z kalorycznego sosu czy skwarków. To drobne zmiany, które sprawią, ze nasz posiłek będzie zdrowszy a zyskane kalorie może spożytkować na deser.
Zapotrzebowanie kaloryczne osoby mało aktywnej fizycznie to około 2000 kalorii. Jeśli nasza aktywność jest większa to możemy do jadłospisu dodać 200-300 kalorii.
Jeśli chodzi o najpopularniejsze polskie obiady to kotlet schabowy to około 400 kalorii, kotlet mielony to około 200 kalorii w sztuce, a gulasz w porcji ma około 350 kalorii, ziemniaki to około 120-180 kalorii w zależności od porcji, do tego surówka to około 100 kalorii.
Oczywiście fast food nie będzie najlepszym wyborem jeśli chodzi o obiad, ale jedynie jeśli zdecydujemy się na jedzenie takich posiłków codziennie. Jeśli sięgniemy po niezdrowe jedzenie raz na jakiś czas, nasze sylwetka i zdrowie na tym nie ucierpią. Warto jednak tego dnia zrezygnować z innych przetworzonych produktów.
Oto połączenia w ramach obiadu, których nie powinno się łączyć
Tych produktów ze sobą nie łącz. Potrawy, których powinniśmy unikać w ramach obiadu znajdziecie w galerii poniżej: