Kortyzol – rola w organizmie
Kortyzol to hormon produkowany przez nadnercza, zaliczany to grupy glikokortykoidów, ponieważ odpowiada on za regulację poziomu glukozy we krwi. W naszym organizmie wydziela się przede wszystkim w sytuacjach stresowych – pozwala wtedy na większą mobilizację, koncentrację, zwiększa też wydolność fizyczną – o ile jest to sytuacja jednorazowa. Jeśli jednak żyjemy w ciągłym stresie to pojawia się problem stale podwyższonego poziomu kortyzolu, który doprowadza do osłabienia serca i odporności, zaburzenia równowagi hormonalnej, insulinooporności, a także tycia (z przemieszczeniem tkanki tłuszczowej, głównie w okolicy karku i twarzy) oraz zmian trądzikowych na skórze.
Jednak nie tylko stres negatywnie wpływa na poziom kortyzolu. Czego należy unikać, by zadbać o swoje zdrowie? Jak w naturalny sposób obniżyć kortyzol we krwi?
Co wpływa na podwyższenie kortyzolu?
Warto wiedzieć, co wpływa na podwyższenie poziomu kortyzolu we krwi, żeby unikać lub całkowicie wyeliminować te czynniki. Co jest najgroźniejsze dla naszego zdrowia?
- Przewlekły stres,
- alkohol,
- kofeina,
- brak higieny snu,
- brak aktywności fizycznej,
- głodówki lub obżarstwo,
- przetworzone jedzenie i fast foody,
- alkohol,
- infekcje wirusowe.
Jak naturalnie obniżyć poziom kortyzolu?
Nie musimy brać leków, czy suplementów z magnezem lub ashwagandhą, by obniżyć poziom kortyzolu we krwi. Często wystarczą drobne zmiany w naszej codziennej rutynie. Co pozwoli nam na wyrównanie kortyzolu?
- Aktywność na świeżym powietrzu np. bieganie, spacerowanie,
- regularne posiłki,
- medytacja,
- wysypianie się,
- spędzanie czasu na łonie natury.
Niezmierne ważna jest też dieta. Pokarmy bogate w antyoksydanty, flawonoidy, kwasy omega-3, białko, magnez, witaminy z grupy B pozwolą na obniżenie ciśnienia krwi, zwiększenie odporności na stres, wsparcie układu nerwowego i pracy mózgu, redukcję napięcia i regulację nastroju. Warto spożywać przede wszystkim zielone warzywa, cytrusy, orzechy, migdały, rośliny strączkowe i tłuste ryby morskie.
