Spis treści
Żelazo – funkcja w organizmie
Żelazo to bardzo ważny pierwiastek, który wpływa na nasz układ odpornościowy, krwionośny, nerwowy i nie tylko. Bierze udział w transporcie tlenu do komórek, jest niezbędny w produkcji hemoglobiny, chroni też przed stresem oksydacyjnym. Dziennie powinno się go przyjmować co najmniej 10 mg(mężczyźni) oraz 18mg (kobiety). Z kolei prawidłowe stężenie żelaza we krwi wynosi od 55–180 µg/dl u Pań i 70–200 µg/dl u Panów.
Niedobory żelaza – objawy
Brak zróżnicowanej diety oraz różne schorzenia prowadzą do niedoboru żelaza, co może być groźne dla naszego zdrowia. Również kobiety ciężarne i osoby po zabiegach chirurgicznych są bardziej narażone na wystąpienie anemii. Jakie objawy sugerują, że w naszym organizmie brakuje żelaza? To najczęstszych należą:
- bladość skóry i paznokci,
- wypadanie i wolny wzrost włosów,
- senność, zmęczenie, problemy z koncentracją,
- bóle i zawroty głowy,
- problemy z oddychaniem,
- drętwienie i mrowienie kończyn.
Suplementacja żelaza – skutki uboczne
Co zrobić, jeśli wyniki poziomu żelaza (oraz ferrytyny) są nieprawidłowe? Jednym z rozwiązań jest suplementacja tego pierwiastka. Część preparatów dostępna jest tylko na receptę, jednak w aptekach znajdziemy też sporo produktów do kupienia od ręki. Jest jedna pewien haczyk – suplementy z żelazem mają nieprzyjemne skutki uboczne.
Pacjenci skarżą się przede wszystkim na silne mdłości, bóle brzucha, odruch wymiotny, uczucie pełności, a także zaparcia lub biegunki. Na szczęście jest inny sposób by poprawić swój stan zdrowia.
Jak podnieść poziom żelaza naturalnie?
Zamiast przyjmowania suplementów dających mnóstwo skutków ubocznych lepiej jest zadbać o swoją dietę. Odpowiednie produkty skutecznie podwyższą poziom żelaza w naszym organizmie, a przy tym są smaczne, zdrowe i sycące! Jakie jedzenie jest szczególnie dobre? Zestawienie tych najlepszych wraz z inspiracjami na dania znajdziesz w naszej galerii.