Cynk to pierwiastek chemiczny, występujący zarówno w skorupie ziemskiej (złoża), jak i w pożywieniu. Wykorzystuje się go powszechnie w przemyśle metalurgicznym, produkcji ogniw elektrycznych, ale także w medycynie i kosmetologii. Cynk pomaga redukować objawy różnych schorzeń, jednak jego niedobór bywa groźny dla życia i zdrowia. Co warto wiedzieć o tym mikroelemencie?
Znaczenie biologiczne cynku
Cynk ma duże znaczenie biologiczne w kontekście całego organizmu i wpływa na podstawowe procesy życiowe. Odpowiada za wydzielanie hormonów, uczestniczy w przemianach biologicznych, aktywuje ponad trzysta enzymów, wpływa na prawidłową budowę skóry i włosów, uczestniczy w mineralizacji kości, odpowiada też za ciśnienie krwi, stężenie cholesterolu, wpływa na produkcję plemników i libido.
Specjaliści przyjmują, że dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 10 do 15mg dla osób dorosłych.
Cynk w jedzeniu
Preparaty zawierające cynk są dostępne w każdej aptece, w większości bez recepty. Często ten pierwiastek jest zawarty też w preparatach multiwitaminowych czy tych na zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Jednak suplementacja nie zawsze jest niezbędna – niedobory możemy uzupełnić poprzez dietę. Dużą zawartość cynku znajdziemy w mięsie i owocach morza – ostrygach, krabach, małżach, niektórych rybach, a także wątróbce wieprzowej i drobiu. Z kolei wegetarianie i weganie powinny włączyć do swojej diety rośliny strączkowe (fasola, soczewica, soja), pestki dyni (także olej z nich pozyskany), jak i kaszę oraz pełnoziarniste pieczywo.
Niektóre mikroelementy, takie jak żelazo i miedź, zmniejszają wchłanianie cynku do krwiobiegu. Jeśli chcemy je zwiększyć to w diecie produkty bogate w cynk warto łączyć z kwasem cytrynowym oraz białkiem pochodzenia zwierzęcego.
Objawy niedoboru cynku – lista
Cynk występuje w wielu produktach spożywczych, ale nadal wiele osób cierpi na jego niedobory. Jakie symptomy można wtedy odczuwać? Jakie objawy niedoboru cynku powinny nas zaniepokoić? Odpowiedź znajdziesz w naszej galerii.
