Nadciśnienie tętnicze – poważne schorzenie
Nadciśnienie tętnicze nie bez powodu jest określane jest mianem choroby cywilizacyjnej. W Polsce dotyka ono ponad 30% populacji! Co więcej, nie jest to problem wyłącznie osób starszych i otyłych, ale też młodych i wysportowanych. Jest to związane z tym, że na rozwój nadciśnienia wpływają różne czynniki, takie jak genetyka, przyjmowane lekarstwa, poziom aktywności fizycznej, a także dieta. Dodatkowo współczesny styl życia, pełen stresu i pośpiechu, sprzyja rozwojowi nadciśnienia.
Nadciśnienie tętnicze – diagnostyka
Wiele osób nie jest świadomych, że cierpi na nadciśnienie tętnicze, ponieważ schorzenie to często nie daje wyraźnych objawów na początku. Czasem mogą występować zawroty i bóle głowy, człowiek szybko się męczy i dostaje zadyszki. Dlatego też regularne badania kontrolne są kluczowe w wykrywaniu podwyższonego ciśnienia krwi. Wczesna diagnoza pozwala na szybkie wdrożenie odpowiedniego leczenia, co może zapobiec poważnym powikłaniom zdrowotnym, takim jak osłabienie serca i naczyń krwionośnych, a także do zwiększonego ryzyka udaru i zawału serca.
Te produkty podnoszą ciśnienie krwi
Lekarze i dietetycy są zgodni – farmakologia to nie wszystko. Przyjmowanie leków jest niezbędne przy wysokim nadciśnieniu, jednak często wystarczy zacząć uprawiać sport, odstawić używki i utrzymywać prawidłową masę ciała. Ponadto, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich codzienne nawyki żywieniowe mogą przyczyniać się do wzrostu ciśnienia krwi. Dlatego tak ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co jemy i jak to wpływa na nasze zdrowie. Czego nie powinno się jeść przy nadciśnieniu? Jakie produkty są najbardziej szkodliwe? Szczegóły znajdziesz w naszej galerii.
