Nadciśnienie tętnicze - przyczyny
Nadciśnienie tętnicze jest często określane jako choroba cywilizacyjna, ponieważ dotyka ogromną rzeszę osób - w Polsce to ponad 30% populacji! Co istotne, nie jest to problem wyłącznie seniorów czy osób otyłych. Nadciśnienie może dotknąć również młodych i sprawnych fizycznie ludzi. Wpływ na to mają różne czynniki, takie jak genetyka, stosowane leki, poziom aktywności fizycznej, a także dieta – to właśnie ona jest kluczem do zmniejszenia ryzyka wystąpienia tego schorzenia.
Nadciśnienie tętnicze - objawy
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że cierpi na nadciśnienie tętnicze, ponieważ choroba ta często nie daje wyraźnych objawów w początkowej fazie. Zwykle dowiadują się o niej podczas rutynowych badań lekarskich. W miarę postępu choroby mogą pojawić się zawroty i bóle głowy, a także nietolerancja wysiłku, szybsze męczenie się oraz zadyszka.
Nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Osłabia serce i naczynia krwionośne, zwiększając ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Dlatego tak ważne jest regularne badanie ciśnienia krwi, aby w porę wykryć ewentualne nieprawidłowości i podjąć odpowiednie kroki w leczeniu.
Nadciśnienie tętnicze – leki i dieta
Leczenie nadciśnienia tętniczego zazwyczaj polega na codziennym przyjmowaniu leków. Jednak nie każdy pacjent dobrze toleruje farmakoterapię, a same leki nie rozwiązują wszystkich problemów związanych z nadciśnieniem. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiedniej diety, która pozwoli na utrzymanie optymalnej wagi ciała, a także zadba o nasze serce. Co warto jeść, a jakich produktów spożywczych unikać? Odpowiedź znajdziesz w naszej galerii.