
Produkty spożywcze podwyższające ciśnienie
Niektóre produkty spożywcze mogą podwyższać nasze ciśnienie tętnicze, dlatego chorzy powinni je wyeliminować. Czego przede wszystkim unikać? Szczegóły na kolejnych slajdach.

Dobre produkty dla serca
Jakie produkty są polecane ciśnieniowcom? To przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe bogate w błonnik, ryby morskie zawierające kwasy omega-3, olej lniany, oliwa z oliwek, świeże warzywa (szczególnie te zielone i strączkowe) i owoce jagodowe, awokado, czy orzechy włoskie. A które produkty powinniśmy wyrzucić z naszej diety?

Kofeina w nadciśnieniu
Kofeina, obecna w kawie, herbacie i napojach energetycznych, może prowadzić do chwilowego wzrostu ciśnienia krwi. Osoby z nadciśnieniem powinny monitorować spożycie kofeiny i unikać jej nadmiernej konsumpcji.

Dania instant przy nadciśnieniu
Zupki chińskie, mrożone dania gotowe, czy dania z paczki są pełne oleju palmowego, cukru i soli, co stanowi prawdziwie zabójczą kombinację dla każdego ciśnieniowca. Dlatego też należy je całkowicie wyeliminować z diety, co przełoży się na nasze zdrowie i wagę.