Kolagen dla zdrowia i urody
Kolagen to rodzaj białka strukturalnego, występującego naturalnie w tkankach zwierzęcych. Jest on szeroko stosowany, zarówno w medycynie, jak i kosmetologii. Jakie posiada właściwości? Kolagen poprawia sprawność stawów, zapobiega osteoporozie, likwiduje ból – także u osób starszych i sportowców. Poprawia jędrność i sprężystość skóry, zmniejsza łamliwość paznokci, spłyca drobne zmarszczki, zapobiega wypadaniu włosów. Kolagen wykorzystuje się też w produkcji implantów, systemach dostarczania leków, a także w szeroko pojętnej medycynie regeneracyjnej.
Kolagen – od zewnątrz i od wewnątrz
Kolagen można stosować na różne sposoby. Kremy i sera z tym składnikiem przede wszystkim nawilżają i wygładzają skórę, zapobiegają parowaniu wilgoci z naskórka, jednak nie przenikają do skóry właściwej. Kolagen wykorzystywany jest też w iniekcjach kosmetycznych, jako wypełniacz tkankowy, likwidujący bruzdy i zmarszczki. Jeśli jednak zależy nam na zdrowych kościach i stawach to kolagen powinno się przyjmować doustnie. Do wyboru są różne suplementy diety, ale często są one bardzo drogie. Na szczęście są inne opcje –jeśli nie masz czasu, ani ochoty na gotowanie . Domowy napój kolagenowy przygotujesz w kilka minut!
Napój kolagenowy – przepis
Domowy napój kolagenowy jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Jego orzeźwiający, słodko-kwaśny smak na pewno cię zachwyci i zachęci do regularnego spożywania. Jak go wykonać? To bardzo proste. Potrzebna jest jedynie szklanka ciepłej wody, w której rozpuścisz 2 łyżki żelatyny. Żeby jednak uzyskać jeszcze lepsze efekty, a także by poprawić smak napoju warto dodać do niego więcej składników. Świetnie sprawdzą się tu owocowe soki, syropy, a nawet plasterki świeżych owoców np. jabłek, czy cytryny. Idealne będą przede wszystkim cytrusy, porzeczki, maliny, czy truskawki – są pyszne i zawierają sporą dawkę antyoksydantów i witamin. Także listki mięty podbiją smak kolagenowego napoju.
Jak spożywać napój kolagenowy?
- Napój kolagenowy możesz spożywać na ciepło i na zimno – nawet z kostkami lodu,
- napój najlepiej jest pić od razu, świeżo po zrobieniu – jeśli chcesz go odstawić na jakiś czas to pamiętaj, by rozmieszać do przed spożyciem (w napoju wytrąca się osad),
- jeśli smak napoju ci nie odpowiada to dodaj do niego więcej wody lub soku,
- napój można bezpiecznie spożywać codziennie.
