Olej z pestek dyni – zielone złoto
Olej z pestek dyni zwany jest ,,zielonym złotem” – ma głęboki, intensywny kolor, a także mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Sprawdzi się w kuchni podczas przygotowywania wielu dań na słono i słodko, w pielęgnacji skóry i włosów, a także spożywany dla poprawy kondycji całego organizmu – niweluje różne dolegliwości, działa przeciwzapalnie, a nawet jest zalecany w kuracjach przeciw pasożytom. Dowiedz się jak i kiedy stosować olej z pestek dyni, by zadbać o swoje zdrowie i wygląd!
Co zawiera olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni to przede wszystkim bogate źródło antyoksydantów, które wymiatają wolne rodniki, a dodatkowo pozwalają na zachowanie młodego wyglądu. Mowa mianowicie o witaminach A,E oraz K. Drugim ważnym składnikiem są fitosterole, przede wszystkim skwalan oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej z pestek dyni to również doskonałe źródło mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Jest to potas, wapń, cynk, czy jod.
Jak stosować olej z pestek dyni?
Olej z pestek dyni można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Ma świetny orzechowy smak i intensywny zielony kolor, więc stanowi doskonały dodatek do różnych dań – sałatek, zup, deserów, można go użyć do skropienia pieczywa zamiast oliwy z oliwek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by spożywać go niezależnie od posiłków, nawet na czczo.
Olej z pestek dyni korzystnie wpłynie też na wygląd cery i włosów. Można dodać kilka kropel do szamponu lub odżywki, jak i nakładać na twarz – zamiast serum lub wymieszać z kremem czy maseczką. Jest to olej, który nie wymaga rozcieńczania – jest całkowicie bezpieczny dla skóry.
Olej z pestek dyni – właściwości
Jak widać olej z pestek dyni zawiera mnóstwo witamin, mikroelementów i innych cennych składników. W jaki sposób wpływają one na zdrowie i wygląd? Przy jakich schorzeniach warto pić olej z dyni? Na jakie defekty urody pomoże? Tego dowiesz się z naszej galerii zdjęć.
