Trądzik: jak sobie radzić?
Każda osoba, która kiedykolwiek doświadczyła problemów z trądzikiem, wie, że jest to niezwykle trudna do stoczenia walka. Wpływ na cerę ma wiele różnorodnych czynników, m.in. gospodarka hormonalna, występowanie stanów zapalnych w organizmie, pielęgnacja skóry, spożywane jedzenie, a nawet emocje.
Choć trądzik jest zjawiskiem powszechnym, dotykającym nie tylko nastolatków, to potrafi przysporzyć sporo kompleksów.
Skuteczne sposoby na trądzik
Jednym z ważniejszych elementów walki z trądzikiem powinna być właściwa pielęgnacja. Odpowiednio dobrane kosmetyki, które oczyszczają, tonizują i nawilżają, potrafią naprawdę pomóc. Ponadto, warto odwiedzić dermatologa, który wspomoże leczenie różnego rodzaju lekami czy suplementami.
Dieta na trądzik
Na stan skóry wpływa także codzienna dieta. Spożywane posiłki powinny być bogate w składniki zawierające witaminy z grupy B, cynk, błonnik oraz beta-karoten.
Co zatem warto jeść, mając trądzik? Codzienne potrawy powinny bazować na produktach o jak najniższym stopniu przetworzenia oraz takie o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto, należy spożywać duże ilości świeżych rzeczy: warzyw i owoców, zawierających przeciwutleniacze. Pomagają one bowiem zwalczać wolne rodniki i redukują zmiany skórne.
Czytaj też:Oto oznaki, że jesz za mało. Sygnały, że twoja dieta jest zbyt niskokaloryczna
Trądzik: co należy jeść?
Przy problemach z trądzikiem warto jeść pewne produkty, które dobrze będą wpływać na stan cery.
Co należy jeść podczas trądziku?
- świeże owoce i warzywa
- pełnoziarniste produkty zbożowe
- suche nasiona roślin strączkowych
- jajka
- chude ryby i mięso w umiarkowanych ilościach
- kasza jęczmienna, gryczana, bulgur
- Ponadto, prawidłowo skomponowana dieta powinna uwzględniać duże ilości cynku, błonnika, witamin z grupy B, witaminy E, kwasów omega-3 oraz beta-karoten.
Gdzie można je znaleźć?
- cynk: owoce morza, ryby, wątróbka
- błonnik i witaminy z grupy B: pieczywo z pełnego ziarna, makaron, kasze
- witaminy z grupy B: jajka, rośliny strączkowe, pestki, orzechy
- kwasy omega-3 oraz witamina E: orzechy, ryby morskie, olej lniany i rzepakowy
- beta-karoten: papryka, pomidor, marchew, szpinak, jarmuż, natka pietruszki
Czego nie jeść przy trądziku?
Przy trądziku warto też wyeliminować pewne produkty, które mogą wpływać na zaostrzanie istniejących zmian lub przyczyniać się do powstawania nowych. Jakich produktów należy unikać?
Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!
Wypalenie zawodowe: przyczyny, objawy. Czy można dostać L4? ...
