https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak karmią pacjentów w polskich szpitalach. Mamy zdjęcia posiłków

KP
Jedzenie w polskich szpitalach od lat jest przedmiotem dyskusji. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i tych, którzy otwarcie je krytykują. W naszej galerii przedstawiamy posiłki, którymi karmieni są pacjenci w polskich szpitalach. Ich jakość oceńcie sami!

Jedzenie w polskich szpitalach - tym karmią pacjentów

Szpitalne jedzenie jest przedmiotem wielu dyskusji. Są tacy, którzy uważają je za smaczne i pożywne. Inni z kolei skarżą się na ich smak, a także wielkość porcji. Podstawą do planowania jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego jest średnioważona norma na energię i składniki odżywcze dla całej populacji szpitalnej bez względu na płeć.

W 2023 roku kontrole sanepidu wykazały wiele nieprawidłowości. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nałożyły w drodze mandatu karnego ogółem 22 grzywny na kwotę 5150 zł, w tym 13 mandatów na kwotę 3750 zł w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym oraz wydały ogółem 202 decyzje administracyjne, w tym 79 w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym, z czego 2 nakazujące przerwanie działalności całego lub części zakładu, w tym 1 dotycząca obiektu funkcjonującego w systemie cateringowym.

Do najczęściej powtarzających się uchybień w zakresie żywienia pacjentów należały nieprawidłowo
skomponowane jadłospisy, w tym:

  • nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, zaplanowanych potraw oraz i ich gramatury,

  • mała różnorodność potraw i napojów, powtarzalność dań w dekadzie, mało urozmaicone śniadania

  • i kolacje, w większości bez dodatku warzyw/owoców,

  • niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów,

  • brak w posiłkach głównych (śniadaniu, obiedzie lub kolacji) pełnowartościowego białka, tj.

  • zwierzęcego lub białka roślin strączkowych,

  • mała podaż warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej,

  • zbyt niska podaż produktów zbożowych pełnoziarnistych, kasz i produktów z pełnego przemiału mąki,

  • brak lub podawanie zbyt małej ilości mleka i przetworów mlecznych,

  • brak lub podawanie zbyt małej ilości ryb i/lub przetworów rybnych,

  • nieuwzględnienie w diecie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno – i wielonasycone,

  • podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych (brak zróżnicowania technik przygotowywania potraw

  • w dekadzie), a także słodkich dań i dodatków (dżemu, kremu czekoladowego i miodu),

  • duży udział produktów wysokoprzetworzonych (konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki), stosowania

  • koncentratów zup w proszku,

  • obecność w posiłkach (ocena ilościowa) ponadnormatywnej ilości soli lub tłuszczów.

Zobaczcie w naszej galerii, jak karmieni są pacjenci w polskich szpitalach:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski