Jedzenie w polskich szpitalach - tym karmią pacjentów
Szpitalne jedzenie jest przedmiotem wielu dyskusji. Są tacy, którzy uważają je za smaczne i pożywne. Inni z kolei skarżą się na ich smak, a także wielkość porcji. Podstawą do planowania jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego jest średnioważona norma na energię i składniki odżywcze dla całej populacji szpitalnej bez względu na płeć.
W 2023 roku kontrole sanepidu wykazały wiele nieprawidłowości. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nałożyły w drodze mandatu karnego ogółem 22 grzywny na kwotę 5150 zł, w tym 13 mandatów na kwotę 3750 zł w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym oraz wydały ogółem 202 decyzje administracyjne, w tym 79 w szpitalach prowadzących żywienie w systemie cateringowym, z czego 2 nakazujące przerwanie działalności całego lub części zakładu, w tym 1 dotycząca obiektu funkcjonującego w systemie cateringowym.
Do najczęściej powtarzających się uchybień w zakresie żywienia pacjentów należały nieprawidłowo
skomponowane jadłospisy, w tym:
nieprecyzyjne informacje na temat alergenów, zaplanowanych potraw oraz i ich gramatury,
mała różnorodność potraw i napojów, powtarzalność dań w dekadzie, mało urozmaicone śniadania
i kolacje, w większości bez dodatku warzyw/owoców,
niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego dla pacjentów,
brak w posiłkach głównych (śniadaniu, obiedzie lub kolacji) pełnowartościowego białka, tj.
zwierzęcego lub białka roślin strączkowych,
mała podaż warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej,
zbyt niska podaż produktów zbożowych pełnoziarnistych, kasz i produktów z pełnego przemiału mąki,
brak lub podawanie zbyt małej ilości mleka i przetworów mlecznych,
brak lub podawanie zbyt małej ilości ryb i/lub przetworów rybnych,
nieuwzględnienie w diecie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno – i wielonasycone,
podawanie zbyt dużej ilości potraw smażonych (brak zróżnicowania technik przygotowywania potraw
w dekadzie), a także słodkich dań i dodatków (dżemu, kremu czekoladowego i miodu),
duży udział produktów wysokoprzetworzonych (konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki), stosowania
koncentratów zup w proszku,
obecność w posiłkach (ocena ilościowa) ponadnormatywnej ilości soli lub tłuszczów.
Zobaczcie w naszej galerii, jak karmieni są pacjenci w polskich szpitalach:
