Buraki czerwone – doskonałe warzywo
Buraki czerwone są pyszne i zdrowe, a przy tym niedrogie, rzadko psujące się i dostępne w każdym supermarkecie, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym. Mają intensywny smak i kolor, bez względu na to, w jaki sposób zostaną przygotowane.
Buraczki nadają się do gotowania, smażenia, kiszenia, pieczenia, na ich bazie przygotowuje się zakwas do wigilijnego barszczu. Jak widać, jest to bardzo uniwersalne warzywo, posiadające same zalety.
Najlepsze dania z buraczków
Gorące, zasmażane czerwone buraczki to klasyczny dodatek do zrazów, klopsów, czy pieczeni. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i sosu z mięsa, by wydobyć z nich maksimum smaku.
Także z samych buraczków można zrobić warzywne burgery czy kotlety – idealne dla wegan i wegetarian. Dla odpowiedniej konsystencji warto zmieszać je z ugotowanymi ziemniakami lub ciecierzycą – będą wtedy jeszcze bardziej pożywne i zwarte.
Miłośnicy kulinarnych eksperymentów pokochają sałatkę na zimno z buraczków, granatu i pomarańczy, czy też kruchą tartę z dodatkiem sera feta i łososiem. Z kolei wielbiciele klasyki powinni pamiętać, o tym by już teraz pomyśleć o zakwasie z buraków, dzięki któremu wigilijny barszcz będzie jeszcze smaczniejszy.
Buraki czerwone – właściwości
Czerwone buraki są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Są bogatym źródłem żelaza i błonnika, a także magnezu, potasu , kwasu foliowego i cynku. Jeśli chodzi o witaminy to w tym czerwonym warzywie nie brakuje tych z grupy B, a także witamin młodości (A i E) oraz rzadkiej witaminy K. Buraki korzystnie wpływają na naszą odporność, wymiatają wolne rodniki, obniżają ciśnienie, dodają sił witalnych, likwidują zgagę, czy poprawiają trawienie.
Spożywanie buraków zaleca się osobom z anemią, zaparciami, chorą wątrobą, czy problemami sercowymi, a także weganom i wegetarianom, chcących uzupełnić swoją dietę o błonnik i żelazo. Są jednak osoby, które nie powinny jeść buraczków, ze względu na swoje schorzenia.
Kto nie powinien jeść buraków?
Buraki zawierają wiele cennych składników, jednak nie wszyscy mogą je spożywać bez przeszkód. Kto zdecydowanie powinien wyeliminować to warzywo z diety? Odpowiedź znajdziesz w galerii zdjęć.