Olej z czarnuszki – różne rodzaje
Olej z czarnuszki to jeden z najczęściej wybieranych olejów – jest zalecany zarówno dorosłym, jak i maluchom. Może mieć kolor od bursztynowego, przez zielonkawy, do lekko brązowego. Do wyboru są oleje z czarnuszki indyjskiej (łagodniejsze w smaku) lub egipskiej i polskiej (ostrzejsze, bardziej wyraziste). Wszystkie łączy jedno – mają mnóstwo prozdrowotnych właściwości!
Olej z czarnuszki – właściwości
Olej z czarnuszki jest ceniony za swoje prozdrowotne właściwości, które obejmują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jego regularne spożywanie może pomóc w łagodzeniu objawów alergii, wspieraniu układu odpornościowego oraz ochronie organizmu przed infekcjami. Łagodzi refluks, dolegliwości żołądkowo-wątrobowe, a nawet zwalcza pasożyty, jak owsiki i tasiemce! Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu, cukru, a także ciśnienia krwi. Ponadto, jego właściwości antyoksydacyjne mogą przyczynić się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i opóźniania procesów starzenia.
Olej z czarnuszki wykorzystywany jest też w pielęgnacji. Sprawdza się przy stanach zapalnych skóry, takich jak AZS czy trądzik, a stosowany na skórę głowy przyspiesza porost włosów i likwiduje łupież.
Olej z czarnuszki jest polecany alergikom, osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, oddechowego, schorzenia dermatologiczne, o obniżonej odporności. Może być stosowany zarówno profilaktycznie, jak i w razie wystąpienia infekcji, zatrucia, czy zakażenia.
Olej z czarnuszki – przechowywanie
Aby w pełni korzystać z właściwości oleju z czarnuszki, ważne jest jego odpowiednie przechowywanie i dawkowanie. Olej ten powinien być trzymany w lodówce, a jego trwałość po otwarciu wynosi do 6 miesięcy. Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad, co jest normalnym zjawiskiem i nie wpływa na smak jakość produktu.
Olej z czarnuszki – dawkowanie
Dawkowanie oleju z czarnuszki zależy od wieku. Dla przedszkolaków zaleca się jedną łyżeczkę dziennie, natomiast dorośli mogą spożywać jedną łyżkę stołową. Jako, że czarnuszka ma charakterystyczny, wyrazisty smak to można ją połączyć z innymi olejami lub dodawać do zimnych dań i napojów, takich jak koktajle, smoothie, dipów czy sałatki. Uwaga! Oleju z czarnuszki nie należy wykorzystywać do smażenia czy gotowania!
