https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Z tymi lekami nigdy nie łącz kalafiora. Takie połączenie jest groźne dla zdrowia - lista skutków ubocznych

Niektóre osoby powinny ograniczyć, bądź całkowicie wykluczyć kalafiora ze swojej diety. Dlaczego? Szczegółowe informacje na kolejnych slajdach.
Niektóre osoby powinny ograniczyć, bądź całkowicie wykluczyć kalafiora ze swojej diety. Dlaczego? Szczegółowe informacje na kolejnych slajdach. pixabay
Kalafior to smaczne i zdrowe warzywo, które będzie wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych, czy bazą do pożywnej zupy. Zawiera ono sporo witamin i mikroelementów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Niestety, jedzenie kalafiora ma też swoje skutki uboczne, a co więcej, łączenie go z niektórymi lekami może być groźne dla zdrowia! Kto nie powinien spożywać kalafiora?

Kalafior – idealne warzywo na obiad

Kalafior to idealne warzywo, pasujące do większości dań obiadowych. Będzie świetnym dodatkiem do pieczonego czy duszonego mięsa, sadzonego jajka, czy potraw z grilla. Można go dorzucić do wiosennej zupy, jak również przygotować pyszny, gęsty krem do jedzenia z grzankami. Ponadto, kalafior, ze względu na wyrazisty smak, często dodawany jest to mieszanek warzywnych, którymi można napełnić tortillę, czy położyć na tartę.

Wskazówka: kupiłeś za dużo kalafiora i nie wiesz co z nim zrobić? Możesz go sparzyć wrzątkiem i wrzucić do zamrażarki lub ukisić, tak jak ogórki.

Kalafior dobry dla zdrowia

Kalafior to warzywo zawierające bardzo mało kalorii, mające niski indeks glikemiczny, a do tego pełne witamin i minerałów! Jakie ma właściwości prozdrowotne? Przede wszystkim jedzenie kalafiora jest polecane osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ zmniejsza ryzyko zawału oraz udaru.

Seniorzy powinni go jeść ze względu na poprawę wzroku, zapobieganie degeneracji plamki żółtej, a także ochronę stawów i kości. Zawarte w kalafiorze polifenole i antyoksydanty wymiatają wolne rodniki, zapobiegają nowotworom i stanom zapalnym w organizmie. Co więcej, warzywo to może nawet hamować rozwój chorób bakteryjnych i grzybiczych! Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to kalafior zawiera sporą dawkę potasu, kwasu foliowego oraz witaminy C.

Kto nie może jeść kalafiorów?

Kalafior jest smaczny i zawiera wiele cennych składników. Niestety, nie każdy może go bezpiecznie spożywać. Z jakimi lekami nie można łączyć kalafiora i przy jakich schorzeniach może on zaszkodzić? Szczegóły znajdziesz w naszej galerii zdjęć.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski