Kalafior – idealne warzywo na obiad
Kalafior to idealne warzywo, pasujące do większości dań obiadowych. Będzie świetnym dodatkiem do pieczonego czy duszonego mięsa, sadzonego jajka, czy potraw z grilla. Można go dorzucić do wiosennej zupy, jak również przygotować pyszny, gęsty krem do jedzenia z grzankami. Ponadto, kalafior, ze względu na wyrazisty smak, często dodawany jest to mieszanek warzywnych, którymi można napełnić tortillę, czy położyć na tartę.
Wskazówka: kupiłeś za dużo kalafiora i nie wiesz co z nim zrobić? Możesz go sparzyć wrzątkiem i wrzucić do zamrażarki lub ukisić, tak jak ogórki.
Kalafior dobry dla zdrowia
Kalafior to warzywo zawierające bardzo mało kalorii, mające niski indeks glikemiczny, a do tego pełne witamin i minerałów! Jakie ma właściwości prozdrowotne? Przede wszystkim jedzenie kalafiora jest polecane osobom z chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ zmniejsza ryzyko zawału oraz udaru.
Seniorzy powinni go jeść ze względu na poprawę wzroku, zapobieganie degeneracji plamki żółtej, a także ochronę stawów i kości. Zawarte w kalafiorze polifenole i antyoksydanty wymiatają wolne rodniki, zapobiegają nowotworom i stanom zapalnym w organizmie. Co więcej, warzywo to może nawet hamować rozwój chorób bakteryjnych i grzybiczych! Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to kalafior zawiera sporą dawkę potasu, kwasu foliowego oraz witaminy C.
Kto nie może jeść kalafiorów?
Kalafior jest smaczny i zawiera wiele cennych składników. Niestety, nie każdy może go bezpiecznie spożywać. Z jakimi lekami nie można łączyć kalafiora i przy jakich schorzeniach może on zaszkodzić? Szczegóły znajdziesz w naszej galerii zdjęć.
