https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Takie ziemniaki są toksyczne. Oto skutki jedzenia ziemniaków - w tych sytuacjach ziemniaki mogą zaszkodzić

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Ziemniaki to jedno z ulubionych i najczęściej spożywanych warzyw nie tylko w Polsce, ale na świecie. Ziemniaki można podawać w różnych formach a także przyrządzić z nich wiele dań. Ziemniaki są nie tylko smaczne, ale także zdrowe - to źródło skrobi, białek, aminokwasów, błonnika, cukrów i kwasów tłuszczowych, zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak potas, sód, magnez, fosfor, wapń, żelazo i cynk. Jednak niektóre ziemniaki mogą być toksyczne a ich spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Czytaj więcej.

Spis treści

Ziemniaki - właściwości

Na całym świecie istnieje około 1000 odmian ziemniaków. To efekt licznych krzyżowań i sztucznej selekcji. W Polsce jest około 100 odmian. Statystycznie Polak zjada około 100 kg ziemniaków rocznie.

To Cię teraz może zainteresować

Ziemniaki to bogate źródło węglowodanów, jednak same w sobie są niskokaloryczne - 100 gramów ziemniaków to jedynie 77 kalorii. To także źródło energii, białka, błonnika i skrobi. Ziemniaki są bogate w witaminę C, beta-karoten oraz fosfor. To doskonałe źródło potasu - ziemniaki mają go więcej niż banany, które są traktowane jako najlepsze źródło potasu w diecie. "Stare" ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, mają też mniej witaminy C, ale zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.

Ziemniaki spożywa się nie tylko gotowane, pieczone, zasmażane. Z tego warzywa można przyrządzić wiele przeróżnych dań: kluski, kopytka, frytki, zupy-kremy, puree, placki ziemniaczane a nawet chipsy. Ziemniaki powinny gościć w diecie nie tylko ze względów ekonomicznych (to dość tanie warzywo) czy dzięki wszechstronności, ale też z uwagi na wartości odżywcze.

Odmiany ziemniaków

Jadalne odmiany ziemniaków dzieli się na typy kulinarne:

  • A - ziemniaki sałatkowe, polecane zwłaszcza na sałatki i konserwy;
  • B - ziemniaki wszechstronnie użytkowe, idealne do zup, ciast ziemniaczanych, zapiekanek, frytek;
  • C - ziemniaki mączyste, polecane na purée, pyzy, placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone;
  • D - ziemniaki bardzo mączyste i suche, mało przydatne w kuchni.

Zielone ziemniaki - można je jeść? Na takie ziemniaki uważaj!

Jeżeli ziemniaki przybierają zielony odcień, należy zachować ostrożność.

Zielone plamy na skórce to toksyczna solanina, której spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych a nawet śpiączki. Również ziemniaki z widocznymi kiełkami mogą zawierać duże stężenie solaniny.

Solanina w małych ilościach występuje naturalnie w ziemniakach. Ten związek organiczny kumuluje się głównie w łupinach ziemniaków, powodując pojawienie się charakterystycznych zielonych plamek. Stężenie solaniny w ziemniakach wzrasta najczęściej przez nieodpowiednie przechowywanie - gdy ziemniaki są dłuższy czas wystawione na działanie promieni słonecznych lub przechowywane w oświetlonym miejscu.

Niektóre osoby twierdzą, że wystarczy usunąć część ziemniaka, by nadawał się on do spożycia. Eksperci zalecają jednak unikanie spożywania takich ziemniaków.

Uważaj na takie ziemniaki - są toksyczne!

Pomimo wielu korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia ziemniaków, niektóre osoby nie powinny spożywać tego warzywa. Są sytuacje, gdy ziemniaki mogą zaszkodzić ziemniaki. Sprawdź więcej w naszej galerii:

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski