Spis treści
Ziemniaki - właściwości
Na całym świecie istnieje około 1000 odmian ziemniaków. To efekt licznych krzyżowań i sztucznej selekcji. W Polsce jest około 100 odmian. Statystycznie Polak zjada około 100 kg ziemniaków rocznie.
To Cię teraz może zainteresować
- Dieta bez chleba - czy tak można schudnąć? To się dzieje, gdy nie jemy chleba
- Picie ciepłej wody - oto zaskakujące efekty. To daje szklanka ciepłej wody z rana
- To oznacza burczenie, bulgotanie i przelewanie w brzuchu. Może być sygnałem choroby
- Oto najlepsze herbaty na odchudzanie. Te herbaty spalają tłuszcz z brzucha
Ziemniaki to bogate źródło węglowodanów, jednak same w sobie są niskokaloryczne - 100 gramów ziemniaków to jedynie 77 kalorii. To także źródło energii, białka, błonnika i skrobi. Ziemniaki są bogate w witaminę C, beta-karoten oraz fosfor. To doskonałe źródło potasu - ziemniaki mają go więcej niż banany, które są traktowane jako najlepsze źródło potasu w diecie. "Stare" ziemniaki są bardziej kaloryczne niż młode, mają też mniej witaminy C, ale zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6.
Ziemniaki spożywa się nie tylko gotowane, pieczone, zasmażane. Z tego warzywa można przyrządzić wiele przeróżnych dań: kluski, kopytka, frytki, zupy-kremy, puree, placki ziemniaczane a nawet chipsy. Ziemniaki powinny gościć w diecie nie tylko ze względów ekonomicznych (to dość tanie warzywo) czy dzięki wszechstronności, ale też z uwagi na wartości odżywcze.
Odmiany ziemniaków
Jadalne odmiany ziemniaków dzieli się na typy kulinarne:
- A - ziemniaki sałatkowe, polecane zwłaszcza na sałatki i konserwy;
- B - ziemniaki wszechstronnie użytkowe, idealne do zup, ciast ziemniaczanych, zapiekanek, frytek;
- C - ziemniaki mączyste, polecane na purée, pyzy, placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone;
- D - ziemniaki bardzo mączyste i suche, mało przydatne w kuchni.
Zielone ziemniaki - można je jeść? Na takie ziemniaki uważaj!
Jeżeli ziemniaki przybierają zielony odcień, należy zachować ostrożność.
Zielone plamy na skórce to toksyczna solanina, której spożycie może prowadzić do problemów zdrowotnych a nawet śpiączki. Również ziemniaki z widocznymi kiełkami mogą zawierać duże stężenie solaniny.
Solanina w małych ilościach występuje naturalnie w ziemniakach. Ten związek organiczny kumuluje się głównie w łupinach ziemniaków, powodując pojawienie się charakterystycznych zielonych plamek. Stężenie solaniny w ziemniakach wzrasta najczęściej przez nieodpowiednie przechowywanie - gdy ziemniaki są dłuższy czas wystawione na działanie promieni słonecznych lub przechowywane w oświetlonym miejscu.
Niektóre osoby twierdzą, że wystarczy usunąć część ziemniaka, by nadawał się on do spożycia. Eksperci zalecają jednak unikanie spożywania takich ziemniaków.
Uważaj na takie ziemniaki - są toksyczne!
Pomimo wielu korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia ziemniaków, niektóre osoby nie powinny spożywać tego warzywa. Są sytuacje, gdy ziemniaki mogą zaszkodzić ziemniaki. Sprawdź więcej w naszej galerii: