Spis treści
Tych mrożonych produktów lepiej nie kupować
Mrożone warzywa, owoce czy inne produkty mają wiele zalet i są często równie wartościowe, co świeże produkty.
To Cię teraz może zainteresować
Mrożenie z reguły oziębia produkty spożywcze do temperatury -18 stopni Celsjusza. Dzięki temu przedłuża trwałość jedzenia, nie pozbawiając go walorów smakowych. Dodatkowo mrożenie nie wymaga substancji konserwujących, jest wygodne i pozwala podzielić posiłek na kilka porcji.
Okazuje się jednak, że nie wszystkim produktom służy mrożenie i niskie temperatury. Kryształki lodu uszkadzają ich strukturę i wpływają na wygląd oraz jędrność. Niektóre produkty spożywcze po zamrożeniu zaczynają zmieniać barwę, stają się wiotkie i mało soczyste, nieapetycznie wyglądają i tracą walory smakowe. Smak staje się mniej intensywny i lekko gorzkawy. Spożycie takich produktów może skutkować nawet delikatnymi problemami układu trawiennego.
Takie są zalety mrożonek
Mrożenie warzyw i innych produktów spożywczych ma wiele zalet. Mrożone produkty:
- zachowują wartości odżywcze, witaminy, minerały i inne składniki - zwłaszcza gdy zostają zamrożone tuż po zbiorach;
- są dostępne przez cały rok;
- mają dłuższy okres przydatności, nie trzeba ich spożywać od razu i można uniknąć marnowania jedzenia;
- są wygodne - mrożonki są obrane, umyte i pokrojone, co oszczędza czas i ułatwia gotowanie;
- nie mają konserwantów - ich trwałość wynika z niskiej temperatury;
- są lepiej chronione przed szkodliwymi substancjami - mrożenie chroni przed zanieczyszczeniami środowiskowych, które mogą wpływać na świeże warzywa podczas ich transportu i przechowywania;
- zachowują swój smak i teksturę.
Te produkty są gorsze po zamrożeniu
Wiele osób często kupuje gotowe mrożonki w sklepach - od owoców i warzyw po gotowe posiłki, lody i ciasta. To wygodne rozwiązanie, które dodatkowo sprawia, że świeża żywność nie jest marnowana.
Jednak doświadczeni szefowie kuchni zaznaczają, że niektórych produktów lepiej nie kupować mrożonych, ponieważ są DUŻO gorsze po zamrożeniu.