Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce dostarczają wielu niezbędnych składników odżywczych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta bogata zarówno w owoce, jak i warzywa może przyczyniać się do obniżenia zachorowania na niektóre choroby nowotworowe, a także obniżać ryzyko chorób serca.
Zalety jedzenia owoców:
- Większość owoców ma naturalną niską zawartość tłuszczów, żadne też nie zawierają cholesterolu.
- Są także ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, kwasu foliowego, witaminy C czy prowitaminy A
- Niektóre owoce stanowią dobre źródło potasu, np. banany, suszone śliwki czy morele. Dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.
- Błonnik pokarmowy pochodzący z owoców pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit
- Wspierają odporność organizmu
- Pozwalają zachować młody wygląd i piękną skórę dzięki dużej zawartości witamin A i E
- Pozytywnie wpływają na pracę mózgu dzięki zawartości takich substancji, jak flawonoidy, katechiny, antocyjany
Plusów wynikających z jedzenia owoców jest jednak znacznie więcej. Ich kolejną niewątpliwą zaletą z pewnością jest to, że większość z nich jest niskokaloryczna. Można zatem zjeść ich dużą ilość bez obawy o swoją sylwetkę.
Które owoce są najmniej kaloryczne? Sprawdziliśmy to! Prezentujemy listę najmniej kalorycznych owoców!
Takie zioła potrafią zdziałać cuda! Które napary mają najlep...
To najlepsze produkty na kolację. Koniecznie włącz je do swo...
