https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zrób to z awokado, gdy jest niedojrzałe. Nie musisz czekać - raj dla podniebienia!

sier
W smaku awokado kluczową rolę odgrywa jego dojrzałość. Jeśli owoc jest niedojrzały, będzie zbyt twardy i lekko gorzkawy. Co można z nim zrobić, jeśli nie chcesz go odkładać i czekać kilka dni? Sprawdź smaczne sposoby na przygotowanie takiego awokado. Podpowiadamy też, jak sprawdzić przed przekrojeniem, czy owoc jest już dojrzały.
W smaku awokado kluczową rolę odgrywa jego dojrzałość. Jeśli owoc jest niedojrzały, będzie zbyt twardy i lekko gorzkawy. Co można z nim zrobić, jeśli nie chcesz go odkładać i czekać kilka dni? Sprawdź smaczne sposoby na przygotowanie takiego awokado. Podpowiadamy też, jak sprawdzić przed przekrojeniem, czy owoc jest już dojrzały. pixabay
Choć awokado na tle innych owoców jest dość kaloryczne, to jego spożywanie w umiarkowanych ilościach przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Kluczowe znaczenie ma jego dojrzałość, która wpływa zarówno na smak, jak i możliwości kulinarne. Zapewne nie jeden raz zdarzyło ci się przekroić awokado i okazywało się, że owoc jest niedojrzały. Jak przechowywać takie awokado i co zrobić, by szybciej zrobiło się miękkie? Jak można wykorzystać niedojrzałe awokado w kuchni - sprawdź te przepisy.

Spis treści

Wartości odżywcze awokado. Dlaczego warto je jeść?

Włączenie awokado do zrównoważonej diety może wspierać ogólne zdrowie i dobre samopoczucie. Wysoka zawartość błonnika w awokado wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i może przyczyniać się do uczucia sytości - a to bardzo korzystne dla osób, którym zależy na kontrolowaniu masy ciała. Awokado jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, który może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu i wspierać zdrowie serca. Dodatkowo awokado dostarcza znaczną ilość potasu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego oraz pomaga w regulacji ciśnienia krwi.

  • Wartość energetyczna: 160 kcal

  • Tłuszcz całkowity: 14,66 g (w tym kwasy nasycone 2,13 g)

  • Węglowodany: 8,53 g (w tym cukry 0,66 g)

  • Białko: 2 g

Tak sprawdzisz, czy awokado jest już dojrzałe

Aby sprawdzić, czy awokado jest gotowe do spożycia, warto zwrócić uwagę na jego konsystencję. Delikatnie naciśnij owoc - jeśli lekko ugina się pod naciskiem i wraca do pierwotnego kształtu, jest dojrzałe.

  • Zbyt twarde - niedojrzałe, trzeba poczekać kilka dni.

  • Lekko miękkie, sprężyste - dojrzałe, idealne do jedzenia.

  • Bardzo miękkie, zapada się pod palcami - przejrzałe, może być już brązowe w środku.

Innym sposobem na sprawdzenie dojrzałości owocu jest oderwanie ogonka. Jeśli trzyma dość mocno, a po oderwaniu miąższ pod nim jest bardzo jasny, awokado jest niedojrzałe. Jeśli łatwo odchodzi i miąższ pod nim jest zielony, albo lekko ciemny awokado jest gotowe do jedzenia. Jeśli jest mocno brązowy - owoc może być przejrzały.

Obrałeś awokado i jest niedojrzałe. Co zrobić?

Zapewne nie jeden raz zdarzyło ci się, że przekroiłeś awokado na pół i było twarde. Co wówczas można z nim zrobić?

Jeśli wolisz poczekać, owiń je folią spożywczą lub włóż je do szczelnego pojemnika i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni. Przed zawinięciem przekrojoną część warto posmarować sokiem z cytryny, to powinno zapobiec ciemnieniu owocu.

Jeśli awokado nie jest jeszcze rozkrojone, a widzisz, że jest niedojrzałe, możesz przyspieszyć proces dojrzewania wkładając je do papierowej torebki z bananem lub jabłkiem. Jabłka i banany wydzielają etylen - gaz roślinny, który przyspiesza proces dojrzewania owoców. W zamkniętej przestrzeni, np. papierowej torbie, stężenie etylenu rośnie, co sprawia, że awokado dojrzewa szybciej.

Niedojrzałe awokado podsmażone na maśle

Masz niedojrzałe awokado a nie chcesz czekać i szukasz przepisu? Oto kilka sposobów na przygotowanie takiego owocu.

  • Po pierwsze zalecamy, by zrezygnować ze spożywania na surowo owocu, który jest naprawdę twardy i niedojrzały. Takie awokado ma zdecydowanie bardziej gorzkawy posmak. Jeśli jesteś wrażliwy, duża ilość surowego, niedojrzałego awokado może wywołać lekkie dolegliwości trawienne.

W przypadku niedojrzałego awokado można zawinąć je w folię aluminiową i piec w 100-120°C przez 15-20 minut. Zmięknie, ale należy pamiętać, że smak nie będzie tak dobry jak naturalnie dojrzałego owocu. Po upieczeniu i przekrojeniu możesz doprawić solą, pieprzem, czosnkiem lub sokiem z cytryny.

Smaczną opcją przygotowania umiarkowanie niedojrzałego awokado jest podsmażenie plasterków na maśle. Pokrój awokado na plastry o grubość około pół centymetra. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i smaż owoc z dwóch stron na małym ogniu, aż delikatnie się zarumieni. Tu również możesz doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką lub sokiem z cytryny.

Tortilla nadziewana awokado, warzywami i serem

Lekko twarde awokado możesz również pokroić w niewielką kostkę i zrobić z niego smaczny farsz np. do tortilli. Najpierw posiekaj drobno słodką paprykę, cebulę i pieczarki. Podsmaż je mocno na oleju, aż zmiękną a z pieczarek odparuje woda. Na ostatnie kilka minut smażenia dodaj pokrojone awokado, by nieco zmiękło. Wszystko przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli lubisz możesz też dodać trochę granulowanego czosnku).

Farsz przełóż do innego pojemnika. Gdy ostygnie - wetrzyj trochę sera i wymieszaj. Tak przygotowane awokado z warzywami może służyć jako nadzienie do placków tortilli, które podgrzejesz na patelni (farsz można przechowywać kilka dni w lodówce). Po nałożeniu farszu zawiń placek i połóż na patelni grillowej na średnim ogniu. Obracaj placek co kilka minut, by zarumienił się z każdej strony, a nadzienie w środku miało czas na podgrzanie (ser powinien się roztopić). Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski