Spis treści
Wartości odżywcze awokado. Dlaczego warto je jeść?
Włączenie awokado do zrównoważonej diety może wspierać ogólne zdrowie i dobre samopoczucie. Wysoka zawartość błonnika w awokado wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i może przyczyniać się do uczucia sytości - a to bardzo korzystne dla osób, którym zależy na kontrolowaniu masy ciała. Awokado jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, który może pomóc w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu i wspierać zdrowie serca. Dodatkowo awokado dostarcza znaczną ilość potasu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego oraz pomaga w regulacji ciśnienia krwi.
Wartość energetyczna: 160 kcal
Tłuszcz całkowity: 14,66 g (w tym kwasy nasycone 2,13 g)
Węglowodany: 8,53 g (w tym cukry 0,66 g)
Białko: 2 g
Tak sprawdzisz, czy awokado jest już dojrzałe
Aby sprawdzić, czy awokado jest gotowe do spożycia, warto zwrócić uwagę na jego konsystencję. Delikatnie naciśnij owoc - jeśli lekko ugina się pod naciskiem i wraca do pierwotnego kształtu, jest dojrzałe.
Zbyt twarde - niedojrzałe, trzeba poczekać kilka dni.
Lekko miękkie, sprężyste - dojrzałe, idealne do jedzenia.
Bardzo miękkie, zapada się pod palcami - przejrzałe, może być już brązowe w środku.
Innym sposobem na sprawdzenie dojrzałości owocu jest oderwanie ogonka. Jeśli trzyma dość mocno, a po oderwaniu miąższ pod nim jest bardzo jasny, awokado jest niedojrzałe. Jeśli łatwo odchodzi i miąższ pod nim jest zielony, albo lekko ciemny awokado jest gotowe do jedzenia. Jeśli jest mocno brązowy - owoc może być przejrzały.
Obrałeś awokado i jest niedojrzałe. Co zrobić?
Zapewne nie jeden raz zdarzyło ci się, że przekroiłeś awokado na pół i było twarde. Co wówczas można z nim zrobić?
Jeśli wolisz poczekać, owiń je folią spożywczą lub włóż je do szczelnego pojemnika i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni. Przed zawinięciem przekrojoną część warto posmarować sokiem z cytryny, to powinno zapobiec ciemnieniu owocu.
Jeśli awokado nie jest jeszcze rozkrojone, a widzisz, że jest niedojrzałe, możesz przyspieszyć proces dojrzewania wkładając je do papierowej torebki z bananem lub jabłkiem. Jabłka i banany wydzielają etylen - gaz roślinny, który przyspiesza proces dojrzewania owoców. W zamkniętej przestrzeni, np. papierowej torbie, stężenie etylenu rośnie, co sprawia, że awokado dojrzewa szybciej.
Niedojrzałe awokado podsmażone na maśle
Masz niedojrzałe awokado a nie chcesz czekać i szukasz przepisu? Oto kilka sposobów na przygotowanie takiego owocu.
Po pierwsze zalecamy, by zrezygnować ze spożywania na surowo owocu, który jest naprawdę twardy i niedojrzały. Takie awokado ma zdecydowanie bardziej gorzkawy posmak. Jeśli jesteś wrażliwy, duża ilość surowego, niedojrzałego awokado może wywołać lekkie dolegliwości trawienne.
W przypadku niedojrzałego awokado można zawinąć je w folię aluminiową i piec w 100-120°C przez 15-20 minut. Zmięknie, ale należy pamiętać, że smak nie będzie tak dobry jak naturalnie dojrzałego owocu. Po upieczeniu i przekrojeniu możesz doprawić solą, pieprzem, czosnkiem lub sokiem z cytryny.
Smaczną opcją przygotowania umiarkowanie niedojrzałego awokado jest podsmażenie plasterków na maśle. Pokrój awokado na plastry o grubość około pół centymetra. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i smaż owoc z dwóch stron na małym ogniu, aż delikatnie się zarumieni. Tu również możesz doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką lub sokiem z cytryny.
Tortilla nadziewana awokado, warzywami i serem
Lekko twarde awokado możesz również pokroić w niewielką kostkę i zrobić z niego smaczny farsz np. do tortilli. Najpierw posiekaj drobno słodką paprykę, cebulę i pieczarki. Podsmaż je mocno na oleju, aż zmiękną a z pieczarek odparuje woda. Na ostatnie kilka minut smażenia dodaj pokrojone awokado, by nieco zmiękło. Wszystko przyprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą (jeśli lubisz możesz też dodać trochę granulowanego czosnku).
Farsz przełóż do innego pojemnika. Gdy ostygnie - wetrzyj trochę sera i wymieszaj. Tak przygotowane awokado z warzywami może służyć jako nadzienie do placków tortilli, które podgrzejesz na patelni (farsz można przechowywać kilka dni w lodówce). Po nałożeniu farszu zawiń placek i połóż na patelni grillowej na średnim ogniu. Obracaj placek co kilka minut, by zarumienił się z każdej strony, a nadzienie w środku miało czas na podgrzanie (ser powinien się roztopić). Smacznego!
