Jedzenie owoców przynosi korzyści dla naszego organizmu. Powinny być one ważnym składnikiem niemal każdej diety. Zawarte w owocach składniki pomagają organizmowi prawidłowo funkcjonować.
Najbardziej kaloryczne owoce
Owoce są świetnym źródłem błonnika. Jest on niezbędny dla poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego. Błonnik poprawia trawienie, pomaga też w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała. Owoce pozytywnie wpływają też na poziom cholesterolu. Dieta bogata w owoce może pomóc w chudnięciu lub utrzymywaniu prawidłowej wagi ciała. Owoce są na ogół niskokaloryczne - mają dużo wody, dają uczucie sytości. Jest jednak pewna grupa owoców, które zawierają nieco więcej kalorii. Nadal warto je spożywać, ale trzeba robić to rozważnie, jeśli zależy nam na wadze. Jakie to owoce? Sprawdźcie w galerii:
Warto wiedzieć:
- Owoce w naturalnej postaci zawierają od 75 do nawet 90 procent wody. Do owoców, które mają największą zawartość wody zaliczamy arbuzy i melony
- Świeże jabłko to około 45 kalorii na 100 g. Jabłko suszone może już mieć około 250 kalorii na 100 g
Owoce, a twoja odporność
Zawarta w owocach witamina C (jej spore ilości znajdziemy na przykład w truskawkach, pomarańczach, czy kiwi) wzmacnia nasz układ odpornościowy. Zawarte w owocach witaminy pomagają też między innymi w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i całego układu nerwowego.
Owoce są również bogate w antyoksydanty. Związki te chronią komórki ludzkiego ciała przed działaniem wolnych rodników (cząsteczki te mogą powodować uszkodzenie komórek). Przeciwdziałają tym samym procesom starzenia się, mają również właściwości antynowotworowe, pomagają chronić nas przed chorobami serca.
Na koniec nie należy zapominać, że owoce to bogate źródło składników mineralnych, wśród których znajdziemy między innymi potas, magnez, fosfor.
Przeczytaj: Podnosi odporność i nie tylko. Tak kapusta kiszona wpływa na twój organizm
Najmniej kaloryczne owoce
Warto wiedzieć
: Na liście owoców, które są najmniej kaloryczne znajdziemy między innymi
- grejpfruta (36 kcal na 100 g)
- melona (35 kcal na 100 g)
- arbuza (35 kcal na 100 g)
- porzeczkę (32 kcal na 100 g)
- truskawkę (30 kcal na 100 g)
- malinę (30 kcal na 100 g)
