Kapustę w Polsce spożywamy praktycznie przez cały rok. W okresie wiosenno-letnim uwielbiamy młodą kapustę gotowaną w całości podaną na przykład z masełkiem i bułką tartą. Jemy ją w dziesiątkach różnych potraw - od bigosu, przez gołąbki po różnego rodzaju surówki i sałatki. W tym artykule skupimy się na kapuście kiszonej, która dzięki procesowi fermentacji zyskuje dodatkowe właściwości.
Kapusta kiszona. Dobrze przeczytaj skład
- Warto wiedzieć: "prawdziwa" kiszona kapusta.
Kiszona kapusta, to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji poprzez zasolenie. W procesie tym bakterie kwasu mlekowego przekształcają cukry w kwas mlekowy. Niektórzy producenci skracają proces kiszenia kapusty poprzez dodawanie octu. Warto zwrócić na to uwagę czytając dokładnie skład kupowanej kapusty i wybierać produkt w pełni wartościowy.
Właściwości kapusty kiszonej. Jak wpływa na organizm?
Kiszona kapusta to bogate źródło:
- witaminy C
- witaminy K
- błonnika
Metoda kiszenia kapusty stosowana jest od wieków, wykorzystywano ją nie tylko do wzbogacenia walorów smakowych, ale przede wszystkim jako formę przechowywania żywności. To właśnie zawartość witaminy C chroniła marynarzy podczas długich podróży przed rozwojem szkorbutu. Kiszona kapusta wspomaga naszą odporność i zdrową florę jelitową. Jest niskokaloryczna - 100 gramów takiej kapusty to zaledwie 17-18 kalorii:
- Białko - 1,2 g
- Tłuszcz - 0,2 g
- Węglowodany - ok. 3-4 g
Jak dokładnie kapusta kiszona wpływa na nasz organizm. Kto powinien z niej zrezygnować (bądź ograniczyć spożywanie), ponieważ może wywołać negatywne skutki? O tym piszemy w galerii:
