Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak kapusta kiszona wpływa na twój organizm. Nie tylko podnosi odporność - oto właściwości

sier
Kapusta kiszona to źródłu kilku kluczowych składników dla naszego organizmu - powszechnie znane są jej właściwości związane z podnoszeniem odporności. To nie wszystkie pozytywne skutki, jakie kiszona kapusta wywiera na nasz organizm. Przeczytaj, jakie są jej właściwości, kto powinien włączyć ją do diety, a kto powinien ograniczyć jej spożywanie. ▶▶
Kapusta kiszona to źródłu kilku kluczowych składników dla naszego organizmu - powszechnie znane są jej właściwości związane z podnoszeniem odporności. To nie wszystkie pozytywne skutki, jakie kiszona kapusta wywiera na nasz organizm. Przeczytaj, jakie są jej właściwości, kto powinien włączyć ją do diety, a kto powinien ograniczyć jej spożywanie. ▶▶ Pexels
Kiszona kapusta jest bogata między innymi w witaminę C - wspomaga naszą odporność i zdrową florę jelitową. Podczas kupowania warto zwrócić uwagę, czy producent nie poszedł na skróty poprzez dodanie octu. Jakie są właściwości kapusty kiszonej, jak wpływa na nasz organizm, oraz które osoby powinny spożywać ją w ograniczonych ilościach?

Kapustę w Polsce spożywamy praktycznie przez cały rok. W okresie wiosenno-letnim uwielbiamy młodą kapustę gotowaną w całości podaną na przykład z masełkiem i bułką tartą. Jemy ją w dziesiątkach różnych potraw - od bigosu, przez gołąbki po różnego rodzaju surówki i sałatki. W tym artykule skupimy się na kapuście kiszonej, która dzięki procesowi fermentacji zyskuje dodatkowe właściwości.

Kapusta kiszona. Dobrze przeczytaj skład

  • Warto wiedzieć: "prawdziwa" kiszona kapusta.
    Kiszona kapusta, to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji poprzez zasolenie. W procesie tym bakterie kwasu mlekowego przekształcają cukry w kwas mlekowy. Niektórzy producenci skracają proces kiszenia kapusty poprzez dodawanie octu. Warto zwrócić na to uwagę czytając dokładnie skład kupowanej kapusty i wybierać produkt w pełni wartościowy.

Właściwości kapusty kiszonej. Jak wpływa na organizm?

Kiszona kapusta to bogate źródło:

  • witaminy C
  • witaminy K
  • błonnika

Metoda kiszenia kapusty stosowana jest od wieków, wykorzystywano ją nie tylko do wzbogacenia walorów smakowych, ale przede wszystkim jako formę przechowywania żywności. To właśnie zawartość witaminy C chroniła marynarzy podczas długich podróży przed rozwojem szkorbutu. Kiszona kapusta wspomaga naszą odporność i zdrową florę jelitową. Jest niskokaloryczna - 100 gramów takiej kapusty to zaledwie 17-18 kalorii:

  • Białko - 1,2 g
  • Tłuszcz - 0,2 g
  • Węglowodany - ok. 3-4 g

Jak dokładnie kapusta kiszona wpływa na nasz organizm. Kto powinien z niej zrezygnować (bądź ograniczyć spożywanie), ponieważ może wywołać negatywne skutki? O tym piszemy w galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera