Szacuje się, że dynia uprawiana jest przez człowieka od około 10 tysięcy lat. Po odkryciu Ameryk warzywo to szybko zostało przeniesione do Europy, gdzie przyjęło się w wielu krajach. Przetwory z dyni królują również na polskich stołach. Tym bardziej warto zapoznać się z właściwościami tego warzywa oraz jego pestek.
Dynia - skład oraz najważniejsze właściwości
Dokładne wartości kaloryczne i skład odżywczy dyni mogą się nieznacznie różnić w zależności od rodzaju dyni oraz jej dojrzałości. Jednak jej przybliżony skład odżywczy wygląda następująco:
- Węglowodany - 6,5 g
- Tłuszcz - 0,1 g
- Białko - 1 g
Dynia jest niskokaloryczna. 100 gramów tego warzywa zawiera zaledwie około 26 kalorii. Włączenie jej do diety może zatem wspomagać odchudzanie lub pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dynia uważana jest za warzywo lekkostrawne.
- * Warto wiedzieć: Dynia jest zazwyczaj uważana za warzywo, ale z botanicznego punktu widzenia jest owocem.
Witaminy i składniki mineralne w dyni
Dynia to źródło witaminy C, która działa jako przeciwutleniacz, wspiera układ odpornościowy oraz pomaga w produkcji kolagenu (korzystnie działa na skórę). Z kolei zwarty w dyni beta-karoten przekształcany jest w witaminę A. Ta witamina odgrywa kluczową rolę dla zdrowia oczu, skóry oraz układu odpornościowego.
Dynia dostarcza naszemu organizmowi takich minerałów jak potas, magnez, miedź. Ten pierwszy prawidłowo wpływa na pracę serca.
Pestki dyni. Nie zapominaj o ich właściwościach
Przyrządzając dynię na różne sposoby, nie zapominaj o pestkach! Kryją one w sobie ważne składniki odżywcze. Jeśli będziesz je jadł w rozsądnych ilościach wspomogą prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Pestki dyni należy najpierw ususzyć. W tym celu należy oczyścić je z miąższu a następnie wstawić do piekarnika (najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Różne źródła podają temperaturę od 70 do 90 stopni C. Pestki w takiej temperaturze trzymamy w piekarniku 1-1,5 h. Po takim procesie powinny być ususzone.
Jak pestki wpływają na nasz organizm? O tym dokładnie piszemy w galerii:
