
Właściwości pestek dyni. Sprawdź, co dzieje się z organizmem po zjedzeniu pestek
W tej galerii sprawdzisz, jak na organizm wpływają pestki dyni. Jakie są wartości odżywcze pestek, dlaczego mogą mieć pozytywny wpływ na pracę organizmu i dlaczego należy je jeść z rozwagą. Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat. ▶▶

Pestki dyni. Ile mają kalorii?
Pestki dyni są wysokokaloryczne. W 100 gramach znajdziemy około 570 kalorii. O wysokiej kaloryczności pestek dyni decyduje spora zawartość tłuszczu:
W 100 gramach pestek dyni znajdziemy:
Węglowodany: Około 15 g
Tłuszcze: Około 49 g
Białko: Około 30 g
Błonnik: Około 6 g

Pestki dyni - zdrowe, ale jedz je rozważnie
Jak wynika z tabeli kalorii, w spożywaniu pestek dyni trzeba zachować umiar. Ich nadmierna konsumpcja może powodować przyrost masy ciała. Jeśli jednak spożywamy pestki dyni z rozwagą, możemy wspomóc prawidłowe działanie naszego organizmu.

Dobre kwasy tłuszczowe w pestkach dyni
Jak dobrze wiecie, nie wszystkie tłuszcze są niezdrowe. Część z nich prawidłowo wpływa na pracę organizmu. W dyni znajdziemy kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone.
Kwasy te pozytywnie wpływają na serce. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Pozytywnie wpływają na redukcję stanów zapalnych oraz wspomagają regulację poziomu cukru we krwi.