
Przeciwutleniacze w pestkach dyni
W pestkach dyni znajdziemy również przeciwutleniacze. Pomagają one w ochronie komórek przed uszkodzeniem spowodowanym przez wolne rodniki.

Dobre na odporność organizmu
W pestkach dyni znajdziemy również takie składniki jak magnez, mangan, fosfor, cynk i żelazo.
Jedzenie pestek pozytywnie wpłynie więc na odporność naszego organizmu, zmniejszając tym samym podatność na różnego rodzaju infekcje. Pestki pozytywnie wpływają też na stan włosów, paznokci i skóry.

Należy pamiętać, że pestki dyni mogą wywoływać reakcję alergiczną. Jeśli jednak nie jesteś na nie uczulony i spożywasz je w umiarkowanych ilościach, pozytywnie wpłyną one na pracę organizmu.

Pamiętaj: Pestki dyni należy najpierw ususzyć. W tym celu należy oczyścić je z miąższu a następnie wstawić do piekarnika (najlepiej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Różne źródła podają temperaturę od 70 do 90 stopni C. Pestki w takiej temperaturze trzymamy w piekarniku 1-1,5 h. Po takim procesie powinny być ususzone.