Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z Twoim organizmem, gdy pijesz ocet jabłkowy. Tak ocet jabłkowy wpływa na Twoje zdrowie

OPRAC.: (iwo)
Już nasze babcie doceniały cudowne właściwości octu jabłkowego. Wiele z nich wykonywało go samodzielnie ze starych odmian jabłek. To się dzieje z Twoim organizmem, gdy pijesz ocet jabłkowy. Zobacz na kolejnych slajdach w tej galerii >>>
Już nasze babcie doceniały cudowne właściwości octu jabłkowego. Wiele z nich wykonywało go samodzielnie ze starych odmian jabłek. To się dzieje z Twoim organizmem, gdy pijesz ocet jabłkowy. Zobacz na kolejnych slajdach w tej galerii >>>pixabay
Ocet jabłkowy znany jest od lat ze swoich zdrowotnych właściwości. Już nasze babcie go stosowały, a nawet same wyrabiały. Często używały do tego celu popularnych papierówek, które rzadko były pryskane, a smakowały wyśmienicie. Ocet jabłkowy, pity w rozsądnych ilościach, może się przyczynić do poprawy kondycji twojego organizmu. Sprawdź, jakie właściwości ma ocet jabłkowy. O tym piszemy niżej.

Ocet jabłkowy posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Warto o tym pamiętać i włączyć ten produkt do swojej diety.

To się dzieje z Twoim organizmem, gdy pijesz ocet jabłkowy - list

a
Radzi się, aby zacząć od jednej łyżki octu rozmieszanego z wodą (z dodatkiem np. miodu) pół godziny przed śniadaniem, a następnie także jednej łyżki przed obiadem bądź kolacją. Tak ocet jabłkowy wpływa na organizm - zobacz szczegóły w naszej galerii.

Jak samodzielnie wykonać ocet jabłkowy, zanim ruszymy w jego poszukiwaniu do sklepów? Oto jeden z przepisów.

Ocet jabłkowy przepis do spiżarni

Liczba porcji: 2 butelki.
Czas przygotowania: 10 minut + minimum 2 tygodnie fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g jabłek albo pulpy po wyciskaniu soku,
  • 1 l wody,
  • 30 g cukru.

Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?

Przygotowanie:

  1. Jabłka należy umyć i pokroić w kostkę. Jabłka można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłek nie trzeba obierać, ani usuwać pestek.
  2. Ocet jabłkowy można także przygotować z obierek, a nawet ogryzków. Dzięki temu nie zmarnujecie nawet grama owoców.
  3. Wysoki słoik należy umyć i wyparzyć. Następnie można włożyć do słoja pokrojone lub starte jabłka.
  4. W garnku należy podgrzać wodę i wsypać do niej cukier. Płyn należy mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
  5. Gorącą wodę należy odstawić do wystudzenia. Powinna osiągnąć temperaturę pokojową.
  6. Następnie jabłka należy zalać wodą z cukrem, przykryć gazą lub lnianą ściereczką i odstawić do ciepłego i przyciemnionego miejsca.
  7. Przez pierwsze 5 dni ocet należy mieszać codziennie mieszać czystą łyżką, aby ułatwić fermentację.
  8. Wstępna fermentacja octu jabłkowego będzie trwać minimum 2 tygodnie. Maksymalnie do miesiąca. Czas uzależniony jest od temperatury pomieszczenia.
  9. Gdy na powierzchni octu pojawi się biały filtr (niebędący pleśnią) to znak, że zaczęła się fermentacja octowa.
  10. Po tym czasie octu jabłkowego nie trzeba już mieszać, a odstawić na kolejne dwa tygodnie.
  11. Gdy ocet jabłkowy będzie charakterystycznie pachniał, można go przecedzić i przefiltrować przez gazę.
  12. Na koniec ocet jabłkowy należy przelać do umytych i wyparzonych butelek.

Oprócz wspomnianych papierówek, ocet jabłkowy można zrobić także z szarej renety bądź antonówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera