Ocet jabłkowy posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Warto o tym pamiętać i włączyć ten produkt do swojej diety.
To się dzieje z Twoim organizmem, gdy pijesz ocet jabłkowy - list
a
Radzi się, aby zacząć od jednej łyżki octu rozmieszanego z wodą (z dodatkiem np. miodu) pół godziny przed śniadaniem, a następnie także jednej łyżki przed obiadem bądź kolacją. Tak ocet jabłkowy wpływa na organizm - zobacz szczegóły w naszej galerii.
Jak samodzielnie wykonać ocet jabłkowy, zanim ruszymy w jego poszukiwaniu do sklepów? Oto jeden z przepisów.
Ocet jabłkowy przepis do spiżarni
Liczba porcji: 2 butelki.
Czas przygotowania: 10 minut + minimum 2 tygodnie fermentacji.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g jabłek albo pulpy po wyciskaniu soku,
- 1 l wody,
- 30 g cukru.
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu?
Przygotowanie:
- Jabłka należy umyć i pokroić w kostkę. Jabłka można także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłek nie trzeba obierać, ani usuwać pestek.
- Ocet jabłkowy można także przygotować z obierek, a nawet ogryzków. Dzięki temu nie zmarnujecie nawet grama owoców.
- Wysoki słoik należy umyć i wyparzyć. Następnie można włożyć do słoja pokrojone lub starte jabłka.
- W garnku należy podgrzać wodę i wsypać do niej cukier. Płyn należy mieszać, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Gorącą wodę należy odstawić do wystudzenia. Powinna osiągnąć temperaturę pokojową.
- Następnie jabłka należy zalać wodą z cukrem, przykryć gazą lub lnianą ściereczką i odstawić do ciepłego i przyciemnionego miejsca.
- Przez pierwsze 5 dni ocet należy mieszać codziennie mieszać czystą łyżką, aby ułatwić fermentację.
- Wstępna fermentacja octu jabłkowego będzie trwać minimum 2 tygodnie. Maksymalnie do miesiąca. Czas uzależniony jest od temperatury pomieszczenia.
- Gdy na powierzchni octu pojawi się biały filtr (niebędący pleśnią) to znak, że zaczęła się fermentacja octowa.
- Po tym czasie octu jabłkowego nie trzeba już mieszać, a odstawić na kolejne dwa tygodnie.
- Gdy ocet jabłkowy będzie charakterystycznie pachniał, można go przecedzić i przefiltrować przez gazę.
- Na koniec ocet jabłkowy należy przelać do umytych i wyparzonych butelek.
Oprócz wspomnianych papierówek, ocet jabłkowy można zrobić także z szarej renety bądź antonówki.

Wideo