Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makowiec zawijany na Boże Narodzenie. Zobacz, jak przygotować pyszny i wilgotny wigilijny makowiec

Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Makowiec to ciasto, które w wielu polskich domach jest gości na stałe w czasie świąt Bożego Narodzenia. Podajemy przepis na tradycyjny zawijany makowiec i życzymy Wesołych Świat!
Makowiec to ciasto, które w wielu polskich domach jest gości na stałe w czasie świąt Bożego Narodzenia. Podajemy przepis na tradycyjny zawijany makowiec i życzymy Wesołych Świat! Anna Kaczmarz
Zawijany makowiec z bakaliami i lukrem to jedno z tych tradycyjnych ciast, bez których nie sposób spędzić świąt Bożego Narodzenia. Zamiast wydawać fortunę w cukierni proponujemy zrobienie makowca samemu - będzie tak samo pysze i dużo tańsze. W artykule znajdziesz instrukcje, jak przygotować makowiec, który długo zachowa świeżość, będzie wilgotny i smaczny.

W artykule zamieszczamy przepis na tradycyjny bożonarodzeniowy makowiec, tzw. zawijaniec. Instruujemy krok po kroku, jakie składniki należy przygotować i co po kolei zrobić, by w święta Bożego Narodzenia cieszyć się pysznym ciastem.

Spis treści


Całkowity czas przygotowania makowca według naszego przepisu wynosi około 2 godziny (bez czasu pieczenia, który wydłuża proces o 40 minut).

Smacznego i Wesołych Świąt!

Składniki na makowiec (wystarczą na przygotowanie 3-4 ciast). Co potrzebujesz?

  • Składniki na ciasto makowe
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 10 ml mleka 3,2 proc.
  • 150 g masła
  • 6 żółtek
  • 40 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki rumu (lub wódki albo spirytusu)
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Składniki na masę makową - to przygotuj

  • 500 gramów maku
  • 200 gramów cukru
  • 100 gramów rodzynek
  • 50 gramów orzechów włoskich
  • cynamon
  • białka z 6 jaj
  • skórka pomarańczy (najlepiej kandyzowana)
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki miodu
  • aromat migdałowy

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody

Przyrządzenie masy makowej i ciasta - instrukcje krok po kroku

  • Zalewamy mak wrzącą wodą, przykrywamy naczyniem lub pokrywką i odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie odkrywamy mak i czekamy aż masa całkowicie ostygnie. Odcedzamy następnie mak na sicie wyłożonym gazą i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia.
  • Podgrzewamy mleko, dodajemy cukier, kruszymy do zaczynu drożdże i dodajemy 4 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykrywając naczynie ściereczką.
  • Zaczyn po wyrośnięciu łączymy ze składnikami na ciasto do makowca, ale nie dodajemy masła. Zagniatamy całość, stopniowo dodając masło. Odstawiamy na ok. 2 godziny do całkowitego wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.
  • Do masy makowej dodajemy składniki oprócz białek jaj. Białka jaj ubijamy na sztywną pianęi dodajemy do masy stopniowo, delikatnie mieszając masę łyżką lub szpatułką.

Formujemy i pieczemy makowce - to nie jest trudne!

  • Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdy kawałek wałkujemy na prostokątny placek o grubości 3-4 mm. Nakładamy mase makową, zostawiając pas o szerokości około 2 centymetrów z jednej strony, a następnie zawijamy roladę w kierunku, w którym został wolny pasek bez masy makowej. Końcówki rolady sklejamy i zawijamy pod spód. Uformowane placki przekładamy na papierem do pieczenia, ówcześnie wysmarowany olejem i rolujemy tak, by między papierem a ciastem została przerwa o szerokości około 1 cm. Tak uformowane makowce przekładamy na blachę do pieczenia.
  • Blachę z ciastami zawiniętymi w papier do pieczenia pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu makowce powinny mieć złoto-brązowy kolor.
  • Makowce dekorujemy lukrem, gdy są jeszcze ciepłe. Lukier sporządzamy mieszając gorącą wodę z cukrem pudrem. Po wyłożeniu lukru na wierzch ciasta, posypujemy makowce kandyzowaną skórką pomarańczy i wybranymi bakaliami według własnego gustu.

To warto wiedzieć: Makowce można mrozić po upieczeniu. W tym celu należy pozostawić ciasto do wystygnięcia i nie dekorować lukrem. Lukier nakładamy dopiero po rozmrożeniu makowca.


Przygotuj się do Bożego Narodzenia z redakcją "Expressu Bydgoskiego"

Do świąt Bożego Narodzenia zostało już niedużo czasu. W naszych artykułach znajdziesz przepisy na świąteczne potrawy, z także życzenia, które będziesz mógł wysłać do swojej rodziny, przyjaciół i znajomych. Znajdziesz różne - od religijnych i poważnych, po takie z przymrużerniem oka, żartobliwe. Zapraszamy do lektury tych artykułów:
► Nie zapomnij o złożeniu życzeń na Boże Narodzenie. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne i niebanalne życzenia na Wigilię i święta, zajrzyj do artykułu i wybierz te, które odpowiadają Ci najbardziej, Możesz skorzystać również z jednej z bezpłatnych grafik dołączonych do artykułu.
► Boże Narodzenie dla Wielu to czas duchowego wyciszenia i religijnej zadumy. W tym artykule znajdziesz propozycje poważnych i religijnych życzeń. Skorzystaj z nich i wyślij życzenia bożonarodzeniowe swoim bliskim.
► Złóż bliskim i rodzinie zabawne życzenia na Boże Narodzenie. Nie masz pomysłu na stworzenie czegoś od siebie? Skorzystaj z naszych propozycji, skopiuj je i wklej do wiadomości i wyślij. Krótkie, zabawne, w formie żartu.

Smacznej Wigilii i świąt Bożego Narodzenia!

► Pierogi wigilijne - najlepsze przepisy Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. Jak zrobić pierogi na Wigilię - poznaj te porady.
► Wigilijne uszka - przepis Magdy Gessler. Zobacz, jak zrobić tradycyjny przepis na uszka, farsz grzybowy do uszek
► Mamy także przepisy na paszteciki wigilijne. Poznaj proste przepisy, sprawdzone przepisy na paszteciki.
► Wigilia na słodko! Pierniki na wigilię, ciastka świąteczne. Mamy również najlepsze przepisy na pierniki na Boże Narodzenie - zobacz koniecznie!
Makowiec zawijany na Boże Narodzenie to coś, czym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Zobacz, jak przygotować pyszny i wilgotny wigilijny makowiec.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera