Awokado to superfoods
Awokado to owoc, ma kształt gruszki, zieloną, chropowatą skórkę i kremowe, maślane, jasnożółte wnętrze. W środku awokado ma dużą twardą pestkę. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. W ostatnich latach awokado zyskało ogromną popularność na całym świecie. Zawiera tak dużo cennych składników, że uważane jest za najzdrowszy owoc. Awokado jest zaliczane do superfoods - najzdrowszej, nieprzetworzonej żywności na świecie.
Awokado oprócz wybornego smaku, ma również mnóstwo udowodnionych naukowo właściwości prozdrowotnych. Świetnie działa na organizm, na skórę, włosy.
Awokado to bogate źródło aminokwasów, folianów, fitosteroli, witamin C, K, B5, B6 i E, kwasu foliowego, potasu, magnezu, miedzi, cynku, manganu, żelaza, błonnika, karotenoidów, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych (to te zdrowe). 100 gramów owocu (średniej wielkości awokado waży około 200 gramów) to około 160 kalorii i aż 15 gramów zdrowych tłuszczów.
W Polsce najczęściej można kupić awokado Hass - ma ciemniejszą skórkę, niż zwykłe awokado, taką czarno-zieloną; oraz awokado Fuerte - ma jaśniejszą skórkę w kolorze zielonym.
Jak wybrać dojrzałe awokado?
By mieć pewność, że wybieramy dojrzały owoc awokado, trzeba zwrócić uwagę na kolor skórki. Dojrzałe awokado ma skórkę w intensywnym kolorze (w zależności od odmiany zielony u Fuerte lub ciemnozielony-ciemnofioletowy w przypadku odmiany Hass), owoce z jasną, bladą skórką są jeszcze niedojrzałe.
Co można zrobić z awokado? Pestka z awokado najcenniejsza
Z awokado najczęściej wykorzystuje się miąższ, ale pestkę także można zjeść. To w niej znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji. Pestkę należy wysuszyć na słońcu, włożyć do plastikowego worka i rozbić. By uzyskać proszek, można dodatkowo użyć blendera. Sproszkowana pestka z awokado to najlepsze z całego owocu źródło antyoksydantów, błonnika i witamin.
Z awokado przyrządzisz między innymi:
- koktajle owocowe,
- koktajle owocowo-warzywne,
- pasty kanapkowe,
- makaron z awokado i dodatkami, np. tuńczykiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem,
- krem do smarowania pieczywa zamiast masła.
Z czym nie łączyć awokado?
Awokado jest tłuste, więc nie należy go łączyć z innymi tłustymi produktami, np. majonezem, oliwą, olejem. Po pierwsze będzie to bomba kaloryczna, a po drugie takie duże nagromadzenie tłuszczu może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Zobacz teraz w poniższej galerii, jakie są skutki jedzenia awokado. Sprawdź, kto nie powinien jeść awokado.