To się dzieje z organizmem, gdy jesz szparagi. Oto najważniejsze właściwości zdrowotne szparagów

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Szparagi to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Wpływa korzystnie na pracę całego organizmu. Co się dzieje z organizmem po zjedzeniu szparagów? Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne szparagów --->
Szparagi to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Wpływa korzystnie na pracę całego organizmu. Co się dzieje z organizmem po zjedzeniu szparagów? Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne szparagów --->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął! Te warzywa są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne. Stanowią bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych. Korzystnie wpływają m.in. na kondycję skóry, włosów i paznokci czy też zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Jakie są właściwości zdrowotne szparagów? Dlaczego warto je jeść? Sprawdziliśmy!

Szparagi: zielone, białe i fioletowe. Do kiedy trwa sezon?

Wiosna to sezon na szparagi. Od końca kwietnia do połowy czerwca można je kupić niemal w każdym sklepie i na wielu stoiskach na targowiskach. Dostępne są one w kilku kolorach, choć tak naprawdę wszystkie są pędami tego samego gatunku. Ich odmienna barwa zależy od sposobu uprawy.

Kolory szparagów:

  • biały
  • zielony
  • fioletowy
Trwa głosowanie...

Które szparagi są najlepsze?

Zielone mają bardziej wyrazisty smak niż białe, które są z kolei dużo bardziej delikatne. Wszystkie rodzaje można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Wbrew pozorom to bardzo uniwersalne warzywo, które da się wykorzystać w daniach wytrawnych i słodkich.

[*]Masz zbyt niski poziom żelaza? To może być anemia. Takie produkty warto włączyć do swojej diety.

Szparagi: kalorie, właściwości odżywcze

Szparagi są idealne dla osób, które dbają o linię lub się odchudzają. W 100 gramach dostarczają zaledwie 20 kalorii, należą tym samym do najmniej kalorycznych warzyw. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość wody, odznaczają się niskim indeksem glikemicznym.

Co zawierają szparagi? Jakie witaminy i składniki mineralne?

  • jod
  • cynk
  • fosfor
  • wapń
  • miedź
  • selen
  • mangan
  • potas
  • magnez
  • żelazo

Co więcej, są one także źródłem witamin: C, E, K, z grupy B (w tym kwas foliowy). Stanowią też źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy A.

Szparagi mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Na co są dobre? Kto powinien po nie często sięgać? Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie