Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To się dzieje z organizmem, gdy jesz szparagi. Oto najważniejsze właściwości zdrowotne szparagów

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Szparagi to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Wpływa korzystnie na pracę całego organizmu. Co się dzieje z organizmem po zjedzeniu szparagów? Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne szparagów --->
Szparagi to bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo. Wpływa korzystnie na pracę całego organizmu. Co się dzieje z organizmem po zjedzeniu szparagów? Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne szparagów --->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Sezon na szparagi właśnie się rozpoczął! Te warzywa są nie tylko zdrowe, ale też niskokaloryczne. Stanowią bogate źródło wielu witamin i składników mineralnych. Korzystnie wpływają m.in. na kondycję skóry, włosów i paznokci czy też zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych. Jakie są właściwości zdrowotne szparagów? Dlaczego warto je jeść? Sprawdziliśmy!

Szparagi: zielone, białe i fioletowe. Do kiedy trwa sezon?

Wiosna to sezon na szparagi. Od końca kwietnia do połowy czerwca można je kupić niemal w każdym sklepie i na wielu stoiskach na targowiskach. Dostępne są one w kilku kolorach, choć tak naprawdę wszystkie są pędami tego samego gatunku. Ich odmienna barwa zależy od sposobu uprawy.

Kolory szparagów:

  • biały
  • zielony
  • fioletowy
Trwa głosowanie...

Które szparagi są najlepsze?

Zielone mają bardziej wyrazisty smak niż białe, które są z kolei dużo bardziej delikatne. Wszystkie rodzaje można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Wbrew pozorom to bardzo uniwersalne warzywo, które da się wykorzystać w daniach wytrawnych i słodkich.

[*]Masz zbyt niski poziom żelaza? To może być anemia. Takie produkty warto włączyć do swojej diety.

Szparagi: kalorie, właściwości odżywcze

Szparagi są idealne dla osób, które dbają o linię lub się odchudzają. W 100 gramach dostarczają zaledwie 20 kalorii, należą tym samym do najmniej kalorycznych warzyw. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość wody, odznaczają się niskim indeksem glikemicznym.

Co zawierają szparagi? Jakie witaminy i składniki mineralne?

  • jod
  • cynk
  • fosfor
  • wapń
  • miedź
  • selen
  • mangan
  • potas
  • magnez
  • żelazo

Co więcej, są one także źródłem witamin: C, E, K, z grupy B (w tym kwas foliowy). Stanowią też źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy A.

Szparagi mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Na co są dobre? Kto powinien po nie często sięgać? Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera