Szparagi: zielone, białe i fioletowe. Do kiedy trwa sezon?
Wiosna to sezon na szparagi. Od końca kwietnia do połowy czerwca można je kupić niemal w każdym sklepie i na wielu stoiskach na targowiskach. Dostępne są one w kilku kolorach, choć tak naprawdę wszystkie są pędami tego samego gatunku. Ich odmienna barwa zależy od sposobu uprawy.
Kolory szparagów:
- biały
- zielony
- fioletowy
Zielone mają bardziej wyrazisty smak niż białe, które są z kolei dużo bardziej delikatne. Wszystkie rodzaje można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Wbrew pozorom to bardzo uniwersalne warzywo, które da się wykorzystać w daniach wytrawnych i słodkich.
[*]Masz zbyt niski poziom żelaza? To może być anemia. Takie produkty warto włączyć do swojej diety.
Szparagi: kalorie, właściwości odżywcze
Szparagi są idealne dla osób, które dbają o linię lub się odchudzają. W 100 gramach dostarczają zaledwie 20 kalorii, należą tym samym do najmniej kalorycznych warzyw. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość wody, odznaczają się niskim indeksem glikemicznym.
Co zawierają szparagi? Jakie witaminy i składniki mineralne?
- jod
- cynk
- fosfor
- wapń
- miedź
- selen
- mangan
- potas
- magnez
- żelazo
Co więcej, są one także źródłem witamin: C, E, K, z grupy B (w tym kwas foliowy). Stanowią też źródło beta-karotenu, czyli prowitaminy A.
Szparagi mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Na co są dobre? Kto powinien po nie często sięgać? Szczegóły prezentujemy w poniższej galerii.
