Miód w dawnych czasach był przez okres miesiąca spożywany przez nowożeńców jako środek wzmacniający, celem uzyskania zdrowego potomstwa. Dlatego mówimy “miesiąc miodowy”.
Miód na poniższe właściwości:
- antybakteryjne,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- przecimiażdżycowe,
- dobroczynnie wpływa na stan skóry.
Sprawdź
Miodu nie należy dodawać do napojów o temperaturze powyżej ok. 40 stopni Celsjusza, ponieważ substancje o dobroczynnym działaniu zawarte w miodzie nie są odporne na działanie wysokiej temperatury. Okazuje się, że mimo swoich właściwości leczniczych, miód nie służy każdemu. W galerii podpowiadamy, jak sprawdzić, czy miód nie jest sfałszowany (rozwodniony). Kto nie powinien jeść miodu i co dzieje się z naszym organizmem, gdy jemy go codziennie? Zobacz.
Warto wiedzieć: Krystalizacja miodu nie wpływa na jego skład chemiczny, a aktywność enzymów bakteriobójczych nie ulega zmianie. Zatem teza, że miód płynny ma lecznicze właściwości, a skrystalizowany nie jest prawdą!
