Parówki - z keczupem, musztardą - to dla wielu popularny produkt śniadaniowy. Szybko się je przygotowuje, dobrze smakują, lubią je dzieci i dorośli, dlatego chętnie po nie sięgamy. Czy słusznie? Dietetycy przestrzegają - nawet jedna parówka dziennie spożywana regularnie ma duży wpływ na ludzki organizm. Jak wpływa jedzenie parówek na zdrowie, jakich parówek unikać?
]Parówki to produkt przetworzony i jego kaloryczność i wpływ na zdrowie różni się w zależności od składu. Na rynku oferowane są parówki chude, z szynki oraz wyprodukowane z mięsa oddzielonego mechanicznie, z dużą zawartością tłuszczu wieprzowego. Uśredniając, można założyć, że 100 g parówek ma ok 900 kcal.
To dzieje się z organizmem, kiedy często sięgasz po parówki - szczegóły w poniższej galerii.
Parówki to produkt żywnościowy mięsny homogenizowany. Ten termin oznacza, że mięso i inne składniki są bardzo drobno zmielone. Produkt końcowy ma jednolitą konsystencję, bez wyczuwalnych kawałków mięsa. Do składu parówek dodaje się przyprawy, chemię, która zapobiega psuciu się produktu, a następnie poddaje je obróbce cieplnej.
***
Zobacz również te artykuły
- Tych produktów nie powinno się jeść na noc. Unikaj jedzenia tego przed snem [lista]
- Miód zdrowy dla każdego? Nie zawsze! Kto i dlaczego nie powinien jeść miodu?
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz kurkumę
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy pijesz za dużo wody
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy pijesz mleko. Kto nie powinien spożywać mleka?
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz szpinak. Kto nie powiniengo spożywać?
Domy gwiazd
- Tak mieszka Krzysztof Ibisz. Ciepło, wygoda i elegancja - zobaczcie wnętrza domu
- Tak mieszka Daria Zawiałow. Minimalistycznie, estetycznie i nadzwyczaj elegancko
- Tak mieszka Kasia Tusk. Elegancja, szyk i styl w mieszkaniu z klimatem vintage
- Teresa Werner, królowa śląskich szlagierów. Tak mieszka artystka [zdjęcia]
