Gdzie są nerki? Jakie funkcje pełnią?
Nerki to narządy umieszczone na poziomie żeber, pod wątrobą i niedaleko żołądka. Wchodzą one w skład układu moczowego i pełnią bardzo ważne funkcje w ludzkim organizmie. W ciągu doby zdrowe nerki oczyszczają około 1600 litrów krwi. Tym samym pełnią one funkcję naturalnego filtra. Ich głównym zadaniem bowiem jest wydalanie z organizmu związków będących pozostałościami przemiany materii.
Ponadto, jednocześnie nerki są odpowiedzialne za zatrzymywanie w organizmie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji lub też magazynowania. Dbanie o nerki jest szczególnie ważne, ponieważ ich nieprawidłowa praca może przyczynić się do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej oraz przyczynić się do wystąpienia niewłaściwego ciśnienia tętniczego.
Co szkodzi nerkom? Czego nie jeść przy chorych nerkach?
Codzienne dbanie o nerki powinno wejść w nawyk każdej osoby, ponieważ ich nieprawidłowa praca może wpłynąć na to, że toksyny nie będą na bieżąco wydalane z organizmu, co w efekcie może doprowadzić do rozwinięcia się różnych chorób.
Choroby, takie jak kamica, zapalenie czy niewydolność nerek to przypadłości, które wymagają od pacjenta zastosowania specjalnej, restrykcyjnej diety.
Co jest zalecane do jedzenia przy chorobach nerek?
- tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, mięso, np. cielęcina, królik, kurczak bez skóry
- ryby morskie: makrela, łosoś, halibut
- warzywa, szczególnie ogórki, ziemniaki, marchewki, buraki, szpinak, kalafior
- pieczywo na bazie mąki pszennej z niską zawartością białka i sodu
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany na zimno
- napary z ziół takie jak pokrzywa, brzoza, nawłoć, skrzyp polny
- picie kilku litrów wody
Jakich produktów jednak należy koniecznie unikać? Sprawdziliśmy! Dowiedz się tego, klikając w naszą galerię!
