Jak wygląda liczi?
Wielkością przypomina truskawę. Owoce mają podłużne kształt i brązowo-czerwoną skórkę (bywają też odmiany różowe i żółte), która jest twarda i pokryta stożkowatymi wyrostkami (tzw. smocza skórka). Dojrzałe, świeże liczi powinno mieć równomiernie wybarwioną skórkę.
Gdy liczi jest dojrzałe, owoc jest łatwo obrać ze skórki, lekko nacinając ją nożem, a potem rozłupując ją palcami. Jeśli skórka nie chce łatwo odejść, to oznaka, że owoc nie jest jeszcze dojrzały.
Liczi ma miąższ w kolorze białym (o kwiatowym zapachu) - jest on jadalny, a wewnątrz owocu znajduje się niejadalna pestka.
Ten owoc nie dojrzewa po zerwaniu
Liczi powinno zostać zerwane z drzewa już jako dojrzały owoc. W odróżnieniu na przykład od bananów - liczi nie dojrzewa po zerwaniu i nie zmienia swojego smaku. Jak wybrać w sklepie dojrzały owoc? Liczi powinno być jędrne i mieć skórkę koloru zbliżonego do czerwonego. Sezon na liczi trwa od października do kwietnia. Chociaż dojrzały owoc nadaje się do spożycia w ciągu 2-3 od zerwania, to są odmiany liczi, które odpowiednio przechowywane zachowują świeżość do około 4-6 tygodni.
Liczi można kupić w marketach. Ceny oscylują w granicach 25-30 zł za kilogram. W zależności od sklepu, owoce liczi można kupować na sztuki lub na wagę.
Takie wartości odżywcze ma liczi. Oto jego skład i działanie na organizm człowieka. Koniecznie zwróć uwagę na to, kupując liczi. W galerii informujemy również, kto nie powinien jeść liczi. Pod żadnym pozorem nie jedz owoców, jeśli zauważysz te oznaki:
***
- Czarny bez - tak działa na organizm. Wrzesień to czas zbiorów owoców czarnego bzu
- Niedobór witaminy C - takie są przyczyny objawy i czym to grozi?
- Tak działa na organizm siemię lniane. Jak stosować i jakie ma właściwości?
- Napar z ostropestu plamistego - tak działa na organizm gdy stosujesz go codziennie
- Tej żywności i produktów nie łącz ze sobą - to szkodzi zdrowiu
- Jesz to wieczorem? To błąd! Te produkty nie powinny być spożywane na kolację
