https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Top najbardziej alergizujących produktów - masz takie objawy? Nie jedz tego!

MIKIR
Opracowanie:
Układ odpornościowy człowieka może różnie reagować na składniki żywności. Objawy mają zawsze tę samą postać i występują zawsze po spożyciu danego pokarmu. Zobaczcie, jakie potrawy i składniki żywności najczęściej uczulają i jakie objawy alergiczne wywołują. Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są: objawy żołądkowo-jelitowe (np. biegunki), zmiany skórne (np. egzema, pokrzywka), zaburzenia ze strony układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, astma), zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Najcięższym przypadkiem alergii jest szok anafilaktyczny - czytamy w artykule dr Anna Wojtasik na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Do objawów alergii pokarmowej zaliczamy:► zespół alergii jamy ustnej (świąd błony śluzowej, jej obrzęk, zaczerwienienie),► ból brzucha, wzdęcia, nudności, biegunkę,► zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry ,► astmę,► obrzęk,► alergiczny nieżyt nosa► alergiczne zapalenie spojówek,► wstrząs anafilaktyczny (to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik)Takie objawy mogą wystąpić po spożyciu tych produktów - to najczęściej uczulająca żywność i produkty spożywcze. Komisja Kodeksu Żywnościowego w 1999 ujęła je w spisie, tzw. Wielkiej ósemce Alergenów. Sprawdź ►►►
Układ odpornościowy człowieka może różnie reagować na składniki żywności. Objawy mają zawsze tę samą postać i występują zawsze po spożyciu danego pokarmu. Zobaczcie, jakie potrawy i składniki żywności najczęściej uczulają i jakie objawy alergiczne wywołują. Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są: objawy żołądkowo-jelitowe (np. biegunki), zmiany skórne (np. egzema, pokrzywka), zaburzenia ze strony układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, astma), zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Najcięższym przypadkiem alergii jest szok anafilaktyczny - czytamy w artykule dr Anna Wojtasik na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej. Do objawów alergii pokarmowej zaliczamy:► zespół alergii jamy ustnej (świąd błony śluzowej, jej obrzęk, zaczerwienienie),► ból brzucha, wzdęcia, nudności, biegunkę,► zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry ,► astmę,► obrzęk,► alergiczny nieżyt nosa► alergiczne zapalenie spojówek,► wstrząs anafilaktyczny (to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik)Takie objawy mogą wystąpić po spożyciu tych produktów - to najczęściej uczulająca żywność i produkty spożywcze. Komisja Kodeksu Żywnościowego w 1999 ujęła je w spisie, tzw. Wielkiej ósemce Alergenów. Sprawdź ►►► pixabay, zdj. ilustracyjne
Alergia pokarmowa to określenie występowania różnych objawów klinicznych po spożyciu produktów spożywczych. Układ odpornościowy człowieka może różnie reagować na składniki żywności. Objawy mają zawsze tę samą postać i występują zawsze po spożyciu danego pokarmu. Zobaczcie, jakie potrawy i składniki żywności najczęściej uczulają i jakie objawy alergiczne wywołują.

Jak objawia się alergia pokarmowa?

Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są: objawy żołądkowo-jelitowe (np. biegunki), zmiany skórne (np. egzema, pokrzywka), zaburzenia ze strony układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, astma), zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Najcięższym przypadkiem alergii jest szok anafilaktyczny - czytamy w artykule dr Anna Wojtasik na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Kiedy może pojawić się alergia pokarmowa?

Tu - niestety - nie ma zasady. Alergia pokarmowa może pojawić się u każdego i w każdym wieku. Najczęściej jednak pojawia się u dzieci i niemowląt - i może to być symptom predyspozycji organizmu do innych chorób alergicznych. Alergie pokarmowe są jedną z trzech najczęściej występujących chorób alergicznych (częściej występują tylko alergie na roztocza i pyłki roślin) i dotyczą około 2 procent populacji ludzi dorosłych. Naukowcy przyjmują, że za alergię pokarmową odpowiadają geny, a tendencja wzrostowa zachorowań związana jest z postępującym rozwojem cywilizacyjnym.

Bardzo często alergia mylona jest z nietolerancją pokarmową. Przy alergii pokarmowej (np. alergia na orzeszki ziemne czy skorupiaki) po spożyciu określonego pokarmu występuje zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja układu immunologicznego.

Skąd bierze się alergia pokarmowa?

Do głównych przyczyn wzrostu zachorowań na alergie pokarmowe należy zwiększenie spożycia niektórych produktów spożywczych (np. egzotycznych owoców i warzyw) oraz częstsze spożywanie żywności zarówno wysoko przetworzonej, jak i wykorzystywanie jej do przygotowywania posiłków (gotowe produkty lub półprodukty) - informuje dr Anna Wojtasik na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Jakie objawy dają produkty żywieniowe i co najczęściej uczula? Sprawdź w galerii:


Zobacz również:

Owoce i warzywa to samo zdrowie i powinno się ich jeść jak najwięcej - to wszem i wobec słyszymy w obecnych czasach. Dietetycy, blogerzy kulinarni, kucharze podkreślają, że zarówno warzywa, jak i owoce są bogate w mikroelementy i witaminy, które są źródłem zdrowia. To prawda, ale warto wiedzieć, że niektóre warzywa mogą szkodzić. Zobacz, jakie warzywa mogą poważnie szkodzić zdrowiu! >>><center>300 Plus - wszystko, co musisz wiedzieć o programie.<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/6f65fb94-cdc8-0896-3737-2ee1332c4b2a,245a9551-8cfa-6d92-e99d-188bdf738dd6,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script></center>

Warzywa to samo zdrowie? Nie zawsze. Zobacz, jak warzywa mog...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski