1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Układ odpornościowy człowieka może różnie reagować na...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Układ odpornościowy człowieka może różnie reagować na składniki żywności. Objawy mają zawsze tę samą postać i występują zawsze po spożyciu danego pokarmu. Zobaczcie, jakie potrawy i składniki żywności najczęściej uczulają i jakie objawy alergiczne wywołują.

Najczęstszymi objawami alergii pokarmowej są: objawy żołądkowo-jelitowe (np. biegunki), zmiany skórne (np. egzema, pokrzywka), zaburzenia ze strony układu oddechowego (np. kaszel, nieżyt nosa, astma), zaburzenia układu sercowo-naczyniowego. Najcięższym przypadkiem alergii jest szok anafilaktyczny - czytamy w artykule dr Anna Wojtasik na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Do objawów alergii pokarmowej zaliczamy:
► zespół alergii jamy ustnej (świąd błony śluzowej, jej obrzęk, zaczerwienienie),
► ból brzucha, wzdęcia, nudności, biegunkę,
► zmiany skórne, atopowe zapalenie skóry ,
► astmę,
► obrzęk,
► alergiczny nieżyt nosa
► alergiczne zapalenie spojówek,
► wstrząs anafilaktyczny (to szybko rozpoczynająca się i zagrażająca życiu reakcja nadwrażliwości organizmu w odpowiedzi na jakiś czynnik)

Takie objawy mogą wystąpić po spożyciu tych produktów - to najczęściej uczulająca żywność i produkty spożywcze. Komisja Kodeksu Żywnościowego w 1999 ujęła je w spisie, tzw. Wielkiej ósemce Alergenów. Sprawdź ►►►

2 z 10
Orzechy laskowe i inne rodzaje orzechów (migdały, orzechy...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Orzechy laskowe i inne rodzaje orzechów (migdały, orzechy włoskie, brazylijskie, makadamia, nerkowce, pistacja, arachidowe, fistaszki, a także kasztany). Ze spożywania orzechów powinni zrezygnować wszyscy alergicy z powodu dużego ryzyka wystąpienia reakcji krzyżowych pomiędzy orzechami. Po zjedzeniu orzechów istnieje wysokie ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego.

Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

3 z 10
Pszenica. Alergię na pszenicę powoduje białko Tri a 19....
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Pszenica. Alergię na pszenicę powoduje białko Tri a 19. Uczulenie jest uciążliwe, bowiem nie tylko spożycie pszenicy grozi wystąpieniem objawów alergii, ale również mogą one nastąpić po ekspozycji wziewnej (tzw. alergia wziewna). Osoby z taką formą alergii nie mogą przebywać w miejscach, w których przerabiana jest pszenica (w tym także w piekarniach).

Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

4 z 10
Kurze jaja - po nich najczęściej występują takie objawy:...
fot. pixabay, zdj. ilustracyjne

Kurze jaja - po nich najczęściej występują takie objawy:
► odczyny skórne, nasilenie objawów AZS, pokrzywka
► wymioty
► wstrząs anafilaktyczny

Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Zobacz również

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche