
Krowie mleko (najczęściej uczula niemowlęta i dzieci do 3. roku życia).
Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

Ryby, skorupiaki i owoce morza - dotyczy dzieci i osób dorosłych. najczęstszymi objawami po spożyciu są dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zmiany skórne, trudności w oddychaniu, astma i wstrząs anafilaktyczny.
Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

Soja i produkty z białkami sojowymi. Po spożyciu najczęściej dochodzi do zaostrzenia Atopowego Zapalenia Skóry, zaburzeń układu oddechowego (duszność, trudności z oddychaniem), zaburzeniami ze strony układu pokarmowego.
Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►

Aż 90 procent alergii pokarmowych wywołują produkty z tych grup żywieniowych:
► ryby
► soja
► mleko krowie
► pszenica
► jaja
Więcej o produktach wywołujących alergie pokarmowe ►►►