Nieodłączny składnik potraw kuchni włoskiej, składnik pesto czy suszony składnik ziół prowansalskich - bazylia ma wiele kulinarnych zastosowań. Oprócz tego to zioło, które ma wiele właściwości prozdrowotnych i można tę roślinę wykorzystać w domowych kuracjach.
W galerii podpowiadamy, jak i na co działa bazylia oraz podajemy przepis na napar z bazylii:
Bazylia to zioło o szerokim spektrum zastosowania. Wykorzystuje się ją jako dodatek do dań i potraw oraz jako zioło lecznicze. Ponadto bazylię stosuje się jako:
- Olejek eteryczny używany jest w przemyśle perfumeryjnym do wyrobu perfum i mydła.
- W przemyśle spożywczym wykorzystywana do wyrobu konserw.
- W przemyśle spirytusowym stosowana do wyrobu likierów.
- Do dziś bazylię traktuje się jako roślinę ozdobną.
- Odstrasza owady.
To może Cię zainteresować
Jak uprawiać bazylię?
Można ją stosunkowo łatwo uprawiać w ogródku. Wystarczy odchwaszczać i nawozić, najlepiej kompostem, gdyż nie lubi świeżego obornika. Nasiona można wysiewać w maju wprost do gruntu, w rzędach co 30 cm. Gdy osiągną wysokość kilku centymetrów przerwać, zostawiając rośliny co 15-20 cm. Można też uprawiać w doniczce. Lubi stanowiska nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Gleby żyzne, przepuszczalne, próchnicze. Należy podlewać z umiarem, w południe, w ciepłe dni dodatkowo spryskiwać wodą. Bazylię może zaatakować mączniak lub mszyce, choć zdarza się to rzadko. Należy wtedy roślinę zanurzyć w wodzie z mydłem, a następnie dokładnie opłukać.
Więcej o wpływie ziół na organizm
Czy wiesz, że: Nazwa bazylii wywodzi się od greckiego słowa bazileus, oznaczającego król, gdyż wierzono, że wykorzystywano je w królewskich perfumach. Z kolei w antycznym Rzymie nazwa tego zioła Basilescus odwoływała się do bazyliszka. Bazylia była wówczas traktowana jako talizman przeciwko tej bestii. Libijczycy spożywali ją dla ochrony przed wężami i skorpionami.
To może Cię zainteresować
