Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem kiedy jesz gęsinę. Kto nie powinien jeść gęsiny i dlaczego?

OPRAC.: MIKIR
Mięso z gęsi jest bardziej kaloryczne od innych mięs drobiowych (gęsina ma około 339 kcal w 100 gramach, indyk - 129 kcal/100 g, a kurczak 158 kcal/100 g). Mimo to, gęsina zawiera dużo więcej korzystnych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego, arachidonowego, linolowego i linolenowego) oraz jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę układu krwionośnego, serca oraz wspierają pracę mózgu. Kwasy te obniżają poziom cholesterolu we krwi.Zobacz, jakie właściwości zdrowotne ma gęsina, kto powinien po nią sięgnąć, a kto unikać >>>
Mięso z gęsi jest bardziej kaloryczne od innych mięs drobiowych (gęsina ma około 339 kcal w 100 gramach, indyk - 129 kcal/100 g, a kurczak 158 kcal/100 g). Mimo to, gęsina zawiera dużo więcej korzystnych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego, arachidonowego, linolowego i linolenowego) oraz jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę układu krwionośnego, serca oraz wspierają pracę mózgu. Kwasy te obniżają poziom cholesterolu we krwi.Zobacz, jakie właściwości zdrowotne ma gęsina, kto powinien po nią sięgnąć, a kto unikać >>>Pawel F. Matysiak
Chociaż Polska jest największym krajem w całej Europie, gdzie hodowane są gęsi i produkowana jest gęsina, to w kraju nad Wisłą to mięso jest mało popularne. A szkoda, bo warto włączyć do menu mięso z gęsi. Jest bowiem dużo zdrowsze od np. wieprzowiny. Zobacz, jaki wpływ na organizm ma jedzenie gęsiny i smalcu z gęsi.

Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 3 odcinek 25.

Mięso z gęsi jest bardziej zdrowe od innych mięs drobiowych, bowiem gęsi nie są ptakami hodowanymi przemysłowo, więc ich mięso jest mniej narażone na działanie antybiotyków stosowanych w przemyśle hodowlanym. Gęsina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości i dobroczynnie wpływa na organizm ludzki.

Zobacz, jak działa gęsina, gdy ja spożywamy. Sprawdź, co dzieje się z organizmem. Kto powinien włączyć gęsinę do menu, a kto jej unikać i dlaczego:

Ubój gęsi przypada na początek listopada, to dlatego gęsina pojawia się na naszych stołach w okolicy Narodowego Święta Niepodległości (11 listopada).

Zobacz również te artykuły

Statystyczny Polak zjada zaledwie 17 gramów mięsa gęsiego rocznie! Ogromna większość gęsiny eksportowana jest na niemiecki rynek.

Mięso i podroby gęsi dzielą się na następujące części:

  • szyja (niewielka ilość mięsa, przydatna na zupy, wywary, galarety i potrawki),
  • tuszka (delikatny, lekko słodkawy smak, najczęściej serwowana jako pieczona lub smażona, nadziewana jabłkami, śliwkami, ziołami i grzybami; okazy starsze najczęściej moczy się w marynatach z oliwy lub wina),
  • skrzydło (mięso miękkie i soczyste, okryte cienką skórą, nadające się do smażenia w panierce, przygotowywania zup i pieczenia w piekarniku; stanowi bazę do przekąsek),
  • udko (delikatny smak i intensywnie mięsny zapach; samo mięso jest dość twarde, ale zachowuje soczystość, nadając się zarówno do pieczenia, smażenia i duszenia, jak również do przyrządzania zup, wywarów, bulionów, czy potrawek; wędzone nadaje się na przekąskę),
  • pierś (mięso lekko twarde o ciemnoróżowym kolorze i średnim przeroście tłuszczu, wymaga odpowiedniego przygotowania, celem zmiękczenia; można ją piec, smażyć, dusić i wędzić, przy czy nie wymaga zbyt dużej ilości przypraw; nadaje się do dań z ziemniakami, ryżem, fasolką i ciemnymi sosami, np. śliwkowym, grzybowym, jałowcowym lub wiśniowym),
  • serce (ciemnoczerwony, prawie brązowy kolor; nadaje się głównie do duszenia lub smażenia, a po zmieleniu stanowi bazę dla farszów, gulaszy i gęstych sosów, a także dodatek do rolad, pasztetów, kaszanek i kiełbas),
  • żołądek (mięso sprężyste, lekko twarde i zwarte, przydatne do przyrządzania potraw duszonych i gotowanych, serwowanych z ryżem i makaronem, a także z ziemniakami, a po zmieleniu przydatne do kotletów, farszów i garmażerki),
  • wątroba (mięso krwistoczerwone, soczyste i zbite z bardzo charakterystycznym zapachem gęsiego tłuszczu, wykorzystywane do duszenia, smażenia, a także grillowania (ruszt, patelnia); szeroko wykorzystywana w wędliniarstwie do wyrobu pasztetów, kiszek i kaszanek)

.
(podział mięs i podrobów za Wikipedia)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo