Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 3 odcinek 25.
Mięso z gęsi jest bardziej zdrowe od innych mięs drobiowych, bowiem gęsi nie są ptakami hodowanymi przemysłowo, więc ich mięso jest mniej narażone na działanie antybiotyków stosowanych w przemyśle hodowlanym. Gęsina wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości i dobroczynnie wpływa na organizm ludzki.
Zobacz, jak działa gęsina, gdy ja spożywamy. Sprawdź, co dzieje się z organizmem. Kto powinien włączyć gęsinę do menu, a kto jej unikać i dlaczego:
Ubój gęsi przypada na początek listopada, to dlatego gęsina pojawia się na naszych stołach w okolicy Narodowego Święta Niepodległości (11 listopada).
Zobacz również te artykuły
- To dzieje się z organizmem kiedy jesz buraki. Właściwości i przeciwskazania
- Miód zdrowy dla każdego? Nie zawsze! Kto i dlaczego nie powinien jeść miodu?
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy jesz kurkumę
- To się dzieje z twoim organizmem, gdy pijesz za dużo wody
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy pijesz mleko. Kto nie powinien spożywać mleka?
- To dzieje się z twoim organizmem, gdy jesz szpinak. Kto nie powiniengo spożywać?
Statystyczny Polak zjada zaledwie 17 gramów mięsa gęsiego rocznie! Ogromna większość gęsiny eksportowana jest na niemiecki rynek.
Mięso i podroby gęsi dzielą się na następujące części:
- szyja (niewielka ilość mięsa, przydatna na zupy, wywary, galarety i potrawki),
- tuszka (delikatny, lekko słodkawy smak, najczęściej serwowana jako pieczona lub smażona, nadziewana jabłkami, śliwkami, ziołami i grzybami; okazy starsze najczęściej moczy się w marynatach z oliwy lub wina),
- skrzydło (mięso miękkie i soczyste, okryte cienką skórą, nadające się do smażenia w panierce, przygotowywania zup i pieczenia w piekarniku; stanowi bazę do przekąsek),
- udko (delikatny smak i intensywnie mięsny zapach; samo mięso jest dość twarde, ale zachowuje soczystość, nadając się zarówno do pieczenia, smażenia i duszenia, jak również do przyrządzania zup, wywarów, bulionów, czy potrawek; wędzone nadaje się na przekąskę),
- pierś (mięso lekko twarde o ciemnoróżowym kolorze i średnim przeroście tłuszczu, wymaga odpowiedniego przygotowania, celem zmiękczenia; można ją piec, smażyć, dusić i wędzić, przy czy nie wymaga zbyt dużej ilości przypraw; nadaje się do dań z ziemniakami, ryżem, fasolką i ciemnymi sosami, np. śliwkowym, grzybowym, jałowcowym lub wiśniowym),
- serce (ciemnoczerwony, prawie brązowy kolor; nadaje się głównie do duszenia lub smażenia, a po zmieleniu stanowi bazę dla farszów, gulaszy i gęstych sosów, a także dodatek do rolad, pasztetów, kaszanek i kiełbas),
- żołądek (mięso sprężyste, lekko twarde i zwarte, przydatne do przyrządzania potraw duszonych i gotowanych, serwowanych z ryżem i makaronem, a także z ziemniakami, a po zmieleniu przydatne do kotletów, farszów i garmażerki),
- wątroba (mięso krwistoczerwone, soczyste i zbite z bardzo charakterystycznym zapachem gęsiego tłuszczu, wykorzystywane do duszenia, smażenia, a także grillowania (ruszt, patelnia); szeroko wykorzystywana w wędliniarstwie do wyrobu pasztetów, kiszek i kaszanek)
.
(podział mięs i podrobów za Wikipedia)

Wideo