
Mięso z gęsi jest bardziej kaloryczne od innych mięs drobiowych (gęsina ma około 339 kcal w 100 gramach, indyk - 129 kcal/100 g, a kurczak 158 kcal/100 g).
Mimo to, gęsina zawiera dużo więcej korzystnych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (oleinowego, arachidonowego, linolowego i linolenowego) oraz jest bogatym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które wpływają na prawidłową pracę układu krwionośnego, serca oraz wspierają pracę mózgu. Kwasy te obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Zobacz, jakie właściwości zdrowotne ma gęsina, kto powinien po nią sięgnąć, a kto unikać >>>

Gęsina jest bogata w witaminy A, E, PP oraz te z grupy B.
Witamina PP współdziała w syntezie i rozkładzie węglowodanów, kwasów tłuszczowych i aminokwasów, w przemianach metabolicznych mających na celu uwalnianie energii, uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, hamuje toksyczne działanie związków chemicznych i leków, reguluje poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów.
Witaminy A i E zapobiegają starzeniu się organizmu i wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
>>>

Gęsina jest dobrym źródłem mikroelementów, w tym takich pierwiastków jak potas, cynk czy żelazo.
Żelazo pełni istotną rolę w transporcie tlenu do tkanek mięśniowych, wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego, wspiera procesy fizyczne i myślowe oraz zapobiega starzeniu się skóry.
Cynk z kolei to pierwiastek który wpływa na prawidłowe działanie trzustki, reguluje pracę organów wewnętrznych, wspomaga odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów oraz paznokci, a dzięki temu, że reguluje stężenie witaminy A w organizmie, pomaga leczyć owrzodzenia i trądzik. Cynk stabilizuje ciśnienie oraz zapobiega powstawaniu żylaków.
Potas jest niezwykle ważnym elektrolitem dla naszego organizmu. Odpowiada za prawidłową pracę serca, kontroluje pracę mięśni, pomaga zachować odpowiednią gospodarkę wodną w komórkach naszego organizmu, reguluje ciśnienie krwi oraz pobudza wydzielanie insuliny.
>>>

Niektóre badania wskazują na pozytywny wpływ gęsiny na samopoczucie i zaburzenia nastroju. Tłuszcz gęsi z kolei uznaje się za naturalny afrodyzjak.
Gęsina dostarcza organizmowi glicyny - to aminokwas odpowiadający za syntezę kolagenu, wpływa na poprawę kondycji skóry, spowalnia i niweluje oznaki starzenia i wpływa hamująco na procesy zwyrodnieniowe stawów.
W gęsinie znajdują się również magnez, selen, wapń i fosfor. Te dwa ostatnie pierwiastki niezbędne są za utrzymanie w zdrowiu kości i zębów oraz dziąseł. Magnez odpowiada za prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego, stabilizuje pracę układu nerwowego, zmniejsza ryzyko zawału, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, chroni przed zmianami miażdżycowymi, reguluje napięcie mięśni, poprawia pamięć i koncentrację.
Selen chroni komórki przez wolnymi rodnikami i toksynami, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko powstawania niektórych nowotworów (płuc, prostaty, jelita grubego, piersi), wspomaga pracę tarczycy i serca.
>>>