
Co ze smalcem z gęsi?
W medycynie naturalnej smalec z gęsi to skuteczny środek zwalczający bóle reumatologiczne, zapalenie oskrzeli czy środek na przeziębienie. Chociaż badania naukowe nie potwierdziły, że smalec z gęsi wpływa leczniczo na te i podobne jednostki chorobowe, to po smalec z gęsi warto sięgnąć, jeśli chcemy na przykład przygotować zdrowe potrawy. Smalec z gęsi ma niską temperaturę topnienia (w zakresie od 25 do 40°C) i wysoki punkt dymienia (ok. 220°C), zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega-9). Smalec z gęsi świetnie się sprawdza w przygotowaniach tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jest tłuszczem, który zalecany jest w procesie duszenia potraw, ale z kolei nie zaleca się go do smażenia.
Medycyna naturalna doradza stosowanie smalcu z gęsi jako:
► maść rozgrzewająca (należy w tym celu połączyć smalec z olejem rycynowym)
► środek leczniczy w przypadku zakażeń górnych dróg oddechowych (łyżeczkę smalcu gęsiego i łyżeczkę miodu należy rozpuścić w połowie szklanki ciepłego mleka) - taką miksturę w ilości od 1 do 3 szklanek pije się w przypadku zachorowania. Ta mikstura ma również właściwości rozgrzewające.
► środka rozgrzewającego i stosowanego w uporczywym kaszlu - należy wcierać smalec gęsi w klatkę piersiową i plecy przed udaniem się na spoczynek.
Kto powinien unikać spożywania gęsiny? >>>

[Kto powinien jeść gęsinę, a kto nie?
Nie ma przeciwwskazań do spożywania gęsiny, jednak dietetycy i lekarze zwracają uwagę na fakt, iż gęsina jest mięsem wysokokalorycznym, zatem nie powinna być spożywana w nadmiernej ilości przez osoby zmagające się z otyłością lub mające problemy gastryczno-trawienne.