Gęś była bardzo popularna w XVIII i XIX wieku, ale z czasem zniknęła z rodzimych stołów. Jednak zdecydowano się na odtworzenie tej polskiej, kulinarnej tradycji. Tym bardziej, że najpopularniejsza odmiana gęsi została wyhodowana w naszym regionie, a konkretniej w Kołudzie Wielkiej. Z tego powodu od 2009 roku trwa kampania „Kujawsko–pomorska gęsina na św. Marcina”. Przed nami kolejna edycja, na którą szykuje się część lokalnych restauracji.
U nas dania z gęsi są w menu cały rok, to wręcz nasza specjalność. Możemy powiedzieć, że zainteresowanie tym mięsem jest bardzo duże. Tym bardziej w dniach 11–13 listopada, jest to dla nas najlepszy okres w całym roku. Żeby urozmaicić te obchody, organizujemy 12 listopada wieczorną imprezę z gęsią w muzycznym towarzystwie. Warto zaznaczyć, że gęsina znajduje się u nas już od ponad 20 lat. Oczywiście, że za większą liczbą klientów stoi również odpowiedzialność, ale jeśli chodzi o zaopatrzenie to mamy wszystko. Zaczynając od wątróbek, przez piersi i półgęski, a kończąc na całej gęsi - poinformowała nas Restauracja Ostromecka
Jak można sprawdzić na stronie restauracji, propozycja jest bardzo szeroka. Oto wybrane propozycje:
- wątróbka gęsia smażona z jabłkami, cebulą i żurawiną – 19 zł
- pierożki z gęsiną – 21 zł
- gołąbki z gęsiny – 27 zł
- półgęski w całości – 16 zł
- gęś pieczona w całości, faszerowana jabłkiem i majerankiem – 260 zł
Na obchody dnia św. Marcina przygotowuje się też restauracja Scoria. - Rozpoczynamy w Dzień Niepodległości, ale nie wiemy na jak długo dania z gęsi zostaną na naszej karcie. Wcześniej były z nami aż do końca roku szkolnego, szczególnie w okresie świątecznym. Łącznie przygotowaliśmy trzy dania. Na przykład zupa zrobiona na wywarze z gęsi z dodatkiem kluseczek dyniowych, tapioki i pierożków jest u nas od początku. Wręcz stała się takim naszym symbolem. Śmiało mogę stwierdzić, że ludzie są jej spragnieni - zdradził nam Sławomir Lemieszewski.
Restauracja Scoria z okazji akcji Gęsina na św. Marcina przygotowała trzy pozycje:
- Zupa na wywarze z gęsi wraz z kluskami dyniowymi i sokiem z marchwi – 49 zł
- Udko z gęsi z puree marchwiowym i emulsją tymiankową – 88 zł
- Pierogi z gęsią i oliwą z czosnku niedźwiedziego – 68 zł
My w związku z nadchodzącym dniem św. Marcina zaobserwowaliśmy większe zainteresowanie. Niestety, nie mamy odniesienia z poprzednimi edycjami akcji, ponieważ jesteśmy na rynku dopiero 2,5 roku. Żeby wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów planujemy dedykowane materiały o gęsinie, które będzie można zobaczyć na naszej stronie internetowej, jak i na Facebooku. Dania z gęsi pojawią się w naszym menu już 10 listopada. Rozpoczęliśmy „przymiarki” do wypiekania rogali marcińskich, ale jeśli chodzi o gęsinę, to ze względu na dostępność na rynku musieliśmy ograniczyć się do sprowadzenia tylko gęsich nóg - przyznało z kolei Bistro Pod Papugami.
Dzień św. Marcina zbiega się w czasie ze Świętem Niepodległości, dzięki temu symbolika jest bardzo widoczna. Jak można zauważyć, będzie okazja do spróbowania tego tradycyjnego dania w wielu lokalnych restauracjach.
