Warsztaty kulinarne pt. "Smaczna kujawsko-pomorska gęsina na święto Marcina" odbyło się w piątek, 10 listopada, na terenie Warsztatów Szkolnych Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, a udział w nich wzięli uczniowie klas pierwszych gastronomika. Wydarzenie to było dla uczestników okazją do pracy z nowym produktem.
Uczestnicy przyrządzili potrawy z gęsi i kaczki, w tym: czerninę na gęsich żołądkach z szarymi kluskami, udka duszone z rajskimi jabłkami, gęś pieczoną w całości faszerowaną gryczanym kaszotto, gęsi smalec z tymiankiem i jabłkiem, a także kacze pate z gruszką i papryczką jalapenio i pierś kaczą confitowaną z sosem śliwkowym.
W warsztatach z młodzieżą udział wzięli Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder - nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSG-H w Bydgoszczy, Krystyna Lewicka-Ritter - bydgoska dziennikarka, miłośniczka i propagatorka folkloru, a także szefowie kuchni z bydgoskich restauracji i hoteli.
Zdjęcia z tego wydarzenia znajdą Państwo w naszej fotogalerii:
Część gęsich tuszek przekazał gastronomikowi Państwowy Zakład Badawczy w Kołudzie Wielkiej. Łącznie uczestnicy warsztatów pracowali na czterech tuszkach.
