
Warsztaty kulinarne z gęsiną w roli głównej
Zespół Szkół-Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy zaprosił uczniów pierwszych klas na warsztaty, w których główną rolę odegrała gęsina. Wydarzenie zorganizowano w przededniu Narodowego Święta Niepodległości.

Wydarzenie dla pierwszoklasistów
Warsztaty kulinarne pt. "Smaczna kujawsko-pomorska gęsina na święto Marcina" odbyły się w piątek, 10 listopada, na terenie Warsztatów Szkolnych Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, a udział w nich wzięli uczniowie klas pierwszych gastronomika.

Co ugotowano?
Uczestnicy przyrządzili potrawy z gęsi i kaczki, w tym: czerninę na gęsich żołądkach z szarymi kluskami, udka duszone z rajskimi jabłkami, gęś pieczoną w całości faszerowaną gryczanym kaszotto, gęsi smalec z tymiankiem i jabłkiem, a także kacze pate z gruszką i papryczką jalapenio i pierś kaczą confitowaną z sosem śliwkowym.

Pichcenie pod okiem nauczycieli
W warsztatach z młodzieżą udział wzięli Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder - nauczyciele praktycznej nauki zawodu ZSG-H w Bydgoszczy, Krystyna Lewicka-Ritter - bydgoska dziennikarka, miłośniczka i propagatorka folkloru, a także szefowie kuchni z bydgoskich restauracji i hoteli.