Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tak się jada na kujawsko-pomorskiej wsi. Gospodynie udoskonalają tradycyjne specjały

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
W powiecie mogileńskim wygrało KGW w Krzekatowie - za szynkę parzoną z kością.
W powiecie mogileńskim wygrało KGW w Krzekatowie - za szynkę parzoną z kością. Dominik Fijałkowski
Faszerowane gęsi, parzone szynki, konfitowane kaczki, gołąbki duszone w żurze i babki ziemniaczane ze śmietaną. Dania zaserwowane przez 16 regionalnych kół gospodyń wiejskich mają szansę na miano najlepszego w Polsce. Zostanie ono wybrane w ramach ogólnopolskiego konkursu „Bitwa regionów”.

- Gotujemy według starych receptur, które udoskonalamy wedle własnego uznania – mówi Jolanta Kotlarek, przewodnicząca KGW Komaszyce. Ugotowało ono najlepszą potrawę w powiecie inowrocławskim: pirzok kujawski. - To babka ziemniaczana, która na Kujawach występuje pod taką nazwą – wyjaśnia Jolanta Kotlarek. - Wykorzystałyśmy stary przepis, do którego dodałyśmy gzika, czyli twarożek ze śmietaną. Pieczone ziemniaki z cebulą i boczkiem, podawane ze śmietankowym twarożkiem fajnie smakują.

Jurorom się spodobało. A także danie KGW w Morzewcu: zawijas z mięsa. - To gołąbek duszony w żurze, a dokładnie w mieszance żurów w stylu wielkanocnym i wigilijnym – objaśnia Dorota Obłój, szefowa KGW Morzewiec w powiecie bydgoskim. - Na tym terenie gotuje się dwa żury. Wielkanocny zawiera dużo szynki i boczku, a wigilijny bazuje na grzybach. Nasz gołąbek został wykonany tradycyjnie, czyli z mięsa mielonego z cebulą i ryżem, zawiniętego w liść białej kapusty. Potem dusił się w żurze z dużą ilością wędliny i grzybów.
Gospodynie z Kujaw i Pomorza zaproponowały paletę smaków. Pierogi, pyzy, ozory, faszerowane gęsi, parzone szynki, konfitowane kaczki. Były też zupy. KGW „Nowoczesne gospochy” w Cierpicach zaserwowało małą czarną z szarakami. To czernina podawana z ziemniaczanymi kluseczkami.

Termin finału „Bitwy regionów” nie jest jeszcze podany. Wiadomo, że KGW pokażą, jak przygotowuje się najlepsze, polskie potrawy. Może wygrać nasza.

Z województwa kujawsko-pomorskiego do II etapu „Bitwy regionów” przeszły:

  • KGW Nowy Ciechocinek – pierogi z siekaną gęsiną
  • KGW w Brzeźnie – pierogi z farszem z pieczonej kaczki z dodatkami
  • KGW „Jarzębinki ” – kaczka w sosie porzeczkowym
  • KGW w Kłuśnie – pyzy z mięsem
  • KGW w Skrzynkach – barszcz wyjątkowy
  • KGW „Nowoczesne Gospochy” w Cierpicach – mała czarna z szarakami
  • KGW w Sokołowie – ozory w sosie w towarzystwie warzyw
  • KGW „Żurawinki” w Brzeźnie – gulasz z dziczyzny z kluskami ziemniaczanymi
  • KGW Borzyszkowo - kaczka konfitowana z kapustą szmurowaną
  • KGW „Szembruczek” - zrazy wołowe z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi podane z kaszą gryczaną, sosem grzybowym i sałatką z pieczonych buraczków
  • KGW w Morzewcu – zawijas z mięsa tradycja Kujaw
  • KGW w Krzekatowie - szynka parzona z kością
  • KGW w Malankowie „Malinówki” – kaczuszka z malinowego garnuszka
  • KGW Wieszkowianki - gęś faszerowana kaszą i grzybami
  • KGW Komaszyce – pirzok kujawski
  • KGW „Kotowianki” w Kotowach – golonka w kapuście
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tak się jada na kujawsko-pomorskiej wsi. Gospodynie udoskonalają tradycyjne specjały - Gazeta Pomorska